marți, februarie 7, 2023

Ziua Armatei Romane, sarbatorita in toata tara!

Ziua Armatei Romaniei este sarbatorita anul acesta printr-o serie de manifestari organizate in toate localitatile in care sunt unitati militare, in tarile in care Romania are acreditati atasati ai apararii si in bazele militare din teatrele de operatii in care sunt dislocati militari romani.

In Bucuresti, marti, incepand cu ora 8.30, au loc ceremonii militare de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei, din fata Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”, si la Mormantul Ostasului Necunoscut, din Parcul Carol.

Intre orele 9.00 si 16.00 are loc Ziua Portilor Deschise la Muzeul National al Aviatiei Romane, iar incepand cu ora 18.30, are loc retragerea cu torte pe traseul Palatul Cercului Militar National, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogalniceanu, Splaiul Independentei, soseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea, Statul Major al Fortelor Terestre, potrivit MAPN.

La ora 19.30, va fi prezentata noua uniforma militara combat a Armatei Romaniei, la Palatul Cercului Militar National.

Totodata, in perioada 25 octombrie – 2 noiembrie, militari din structuri ale vanatorilor de munte reconstituie marsul executat de primul batalion de vanatori de munte, pe traseul Bucuresti (Mormantul Ostasului Necunoscut) – Targu Neamt – Brasov.

Manifestari au loc si la Satu Mare. Astfel, intre orele 10.00 si 12.00, este organizat un mars pe traseul Tataresti – Ruseni si vor fi depuse coroane de flori la monumentele de pe traseu. La ora 9.00 are loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Ostasului Roman.

La Carei, activitatile se vor desfasura dupa urmatorul program: organizarea unui mars pe traseul Supuru de Sus – Supuru de Jos – Acas – Carei; la ora 11.00, are loc o ceremonie militara si religioasa la Ansamblul Monumental Glorie Ostasului Roman; la ora 12.30 – videoconferinta cu militarii romani aflati in teatre de operatii, la palatul din Parcul Karoly, iar la ora 13.00, vor fi exercitii demonstrative, expozitii si spectacol cultural, in Parcul Karoly.

Cu acelasi prilej vor fi organizate ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele si monumentele dedicate eroilor romani din Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Federatia Rusa, Republica Moldova si Ucraina.

La Rossoska, regiunea Volgograd din Federatia Rusa, va avea loc ceremonia de reinhumare a militarilor romani cazuti in luptele de la Stalingrad.

La 25 octombrie 1944, Armata Romaniei a incheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului national, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucisi, raniti sau declarati disparuti. Unitatile romanesti au continuat sa duca actiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, alaturi de trupele aliate, contribuind la victoria obtinuta la 9 mai 1945, ce a marcat sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi

Ultimele stiri

Stiri