luni, iunie 5, 2023

Zilele Avocatului Poporului sunt numarate. PNL a depus cererea de revocare din functie: Si-a depasit competentele legale

Liderii PNL din Senat si Camera Deputatilor, Daniel Fenechiu si Florin Roman, au depus cererea de revocare din functie a Avocatului Poporului, Renate Weber. Cei de la PNL sustin ca Renate Weber si-a depasit atributiile legale. In cererea depusa la Parlament, Weber este criticata pentru declansarea mecanismului national privind prevenirea torturii in spitale si pentru ca a contestat legea care impoziteaza pensiile speciale, scrie Digi24.

„Va solicitam sa procedati la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului, pentru ca in sedinta comuna sa audieze Avocatul Poporului, dna Renate Weber, in vederea revocarii din functie in care a fost numita. (…) Avocatul Poporului a actionat cu depasirea competentelor legale stabilite de Legea nr.35/1997, având drept consecinta nerespectarea dispozitiilor art.13 din Legea de organizare si functionare a Institutiei Avocatul Poporului si pe cale de consecinta a art.1 alin.(5) din Constitutia României”, se arata in cererea liberalilor.

Principalele motive pentru care liderii PNL cer revocarea din functie sunt declansarea mecanismului pentru prevenirea torturii in spitalele si contestarea impozitarii pensiilor speciale.

„Declansarea mecanismului national privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unitatile sanitare care trateaza pacienti COVID 19, sub aspectul monitorizarii acestora fara un temei concret, constând in existenta unor sesizari care sa creeze suspiciuni rezonabile privind existenta unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii. in fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fara a se comunica unitatilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declansarii procedurii de monitorizare. (…) Prin urmare, prin propria-i comunicare Avocatul Poporului induce o stare de confuzie cu privire la actiunea sa, acest fapt fiind de natura sa afecteze grav buna functionare a sistemului sanitar in ansamblul sau, infrastructura critica a statului, in perioada starii de urgenta, ulterior in perioada starii de alerta, instituite urmare a pandemiei declarate astfel de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Existenta unui grav conflict de interese generat de actiunea Avocatului Poporului in sprijinul blocarii intrarii in vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptata de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, eliminând astfel discrepantele care au generat revolta poporului român in privinta inechitatii sistemului public de pensii”, sustin cei doi lideri de grup ai PNL.

Chiar premierul Ludovic Orban le-a cerut liderilor PNL sa depuna aceasta solicitare, dupa ce aceasta a sesizat la CCR legea de impozitare a pensiilor speciale. Premierul a afirmat ca Renate Weber este „aparatorul celor care beneficiaza de pensii anormal de mari”.

Ultimele stiri

Stiri