joi, iunie 8, 2023

Zi de zi vederea ta este agresata! Scapa de ochii obositi cu aceste exercitii medicale!

 

In fiecare zi, fie ca iti dai seama sau nu, vederea ta este agresata din toate directiile. Privitul la televizor cu orele, activitatile desfasurate la calculator si lumina slaba sunt doar cativa dintre factorii care iti afecteaza vederea. In cele ce urmeaza iti vom prezenta exercitii de relaxare oculara care te vor ajuta sa elimini termenul de “ochi obositi” din viata ta.

Exercitiile de relaxare oculara sunt indicate tuturor persoanelor care isi suprasolicita ochii, mai ales daca au simptome precum privire neclara, ameteli si dureri de cap. „Gimnastica oculara poate produce o ameliorare a disconfortului provocat de un efort ocular indelungat. Explicatia este relaxarea muschiului ciliar responsabil de acomodatia ochiului si a muschilor drepti extrinseci care mentin globii oculari in pozitia de convergenta necesara atunci cand privim de aproape. Cand acesti muschi sunt obositi din cauza efortului indelungat, nu se produce fuziunea imaginilor provenite de la cei doi ochi si apar senzatia de vedere dubla (diplopia), ameteala sau cefaleea”, atentioneaza medicul specialist oftalmolog Larisa Nesterovski de la Centrul Medical „Diagnosis” din Bucuresti.

Atentie, gimnastica oculara nu este indicata in cazul unor vicii de refractie. Daca oboseala oculara persista, este necesar consultul oftalmologic.

Iata cum se fac!

Se poate incepe prin focalizarea, timp de 10-15 secunde, a unui obiect indepartat, dupa care se priveste un obiect apropiat, timp de maximum 15 secunde. Astfel de exercitii se pot repeta de 10 ori. Pentru odihna privirii, timp de un minut se acopera cu ambele palme ochii, care raman deschisi, astfel incat sa nu patrunda deloc lumina. Un alt exercitiu consta in efectuarea a 10 rotiri in sensul acelor de ceasornic, apoi a altor 10 in sens invers. Are un efect benefic asupra vederii si efectuarea unui masaj usor al tamplelor cu degetele aratatoare. Chiar si simpla inchidere a ochilor, timp de doua minute, ajuta la relaxarea si detensionarea acestora.

Medicul Larisa Nesterovski recomanda pauza de un minut la fiecare jumatate de ora, in care se fixeaza un punct de reper in departare (dupa geam, de exemplu) si studierea acestuia. Nu este indicata presarea globilor oculari, atrage atentia medicul.

Pentru reducerea tensiunii oculare, se recomanda si descrierea cu ajutorul privirii a semnului infinitului, timp in care spatele trebuie tinut drept, iar capul, nemiscat. Cand ochii obosesc dupa o lectura indelungata, se poate incerca urmatorul exercitiu: ochii trebuie sa „citeasca” numai spatiile, albe dintre randurile scrise.

Sursa: clicksanatate.ro

Ultimele stiri

Stiri