joi, iunie 8, 2023

Vrei sa-ti cunosti starea de sanatate rapid? Stai intr-un picior!

 

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca starea de sanatate a organismului tau poate fi determinata urmand un simplu exercitiu de echilibru si anume statul intr-un picior. Citeste in continuare pentru a afla cum un astfel de exercitiu iti poate dezvalui starea de sanatate.

Incapaciatea de a sta intr-un picior pentru mai mult de 20 de secunde este asociata cu termenii de microhemoragii si accident vascular cerebral silentios.

Studiile au aratat ca echilibrul pe un picior poate indica daca o persoana este expusa riscului de dementa sau de accident vascular cerebral.

Desi leziunile cerebrale au fost prea mici sa cauzeze simptome, oamenii de stiinta au avertizat ca acestea ar putea reprezenta semnale de alarma.

Accidentele vasculare cerebrale silentioase sau infarctele cacunare sunt cunoscute pentru cresterea riscului de aparitie al dementei.

Cercetatorul Yasuharu Tabara, de la Universitatea Kyoto din Japonia, a declarat: „ Studiul nostru a constatat ca abilitatea de a te echilibra pe un picior este un test important pentru sanatatea creierului. Persoanele cu un echilibru precar pe un picior ar trebui sa primeasca o atentie sporita, deoarece acest lucru poate indica un risc crescut de boli cerebrale si declin cognitiv.”

Testele au fost realizate pe un esantion de 841 femei si 546 barbati cu o varsta medie de 67 ani care au fost rugati sp stea cu ochii deschisi si un picior ridicat pentru un maxim de 60 de secunde. Participantii au efectuat testul de doua ori si cel mai bun timp a fost utilizat in analiza.

De asemenea, au folosit imagistica prin rezonanta magnetica pentru scanarea si evaluarea nivelului de boli cerebrale mai mici, care pot interfera cu fluxul de sange din creier.

Cercetarea, publicata in revista Stroke, a aratat ca 34,5% dintre cei cu mai mult de doua leziuni provocate de infarct lacunar, au avut probleme de echilibru.

Acelasi lucru a fost valabil si pentru 16% dintre participanti cu infarct lacunar si pentru 30% dintre barbati si femeile cu mai mult de doua antecedente de sangerari interne.

„ Statul pe un picior este o simpla masura de instabilitate posturala si ar putea fi o consecinta a prezentei unei anomalii a creierului”, a declarat Dr. Tabara.

Cercetatorii de la Consiliul Medical de Cercetari au constatat ca statul pe un picior poate prezice care dintre persoanele in varsta de 53 ani au un risc sporit de deces precoce.

Barbatii in varsta de 53 ani care si-au putut mentine echilibrul pentru mai mult de 10 secunde si sa se aseze si ridice de pe scaun de mai mult de 37 ori, s-au dovedit a fi cel mai putin afectati de riscul de deces timpuriu.

Femeile de aceeasi varsta care au putut sa se aseze si sa se ridice de pe scaun de mai mult de 35 ori intr-un minut si sa stea intr-un picior pentru mai mult de 10 secunde, au fost, de asemenea, la cel mai mic risc de deces,mcomparativ cu cei care nu au avut rezultate asa bune.

Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bataturi sau chiar unghii incarnate.

Daca evitam intalnirea cu specialistul, se pot declansa complicatii grave. Persoanele care sufera de diabet, cele varstnice, persoanele cu afectiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii si sportivii ar trebui sa consulte regulat un podolog, in medie o data pe an.

Sursa: doctorulpicioarelor.ro

Ultimele stiri

Stiri