Acasă Femei Vrei sa pari mai tanara? Sprancenele tale sunt cheia!

Vrei sa pari mai tanara? Sprancenele tale sunt cheia!

0
Vrei sa pari mai tanara? Sprancenele tale sunt cheia!

 

In cadrul unui nou studiu, citat de time.com, s-a descoperit ca trasaturile faciale, precum buzele sau sprancenele, ies mai putin in evidenta pe masura ce oamenii imbatranesc. Din aceasta cauza, cred autorii studiului, oamenii percep figurile cu un contrast mai mare ca fiind mai tinere.

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat 763 de fotografii cu femei nemachiate, avand diferite tonuri ale pielii si cu varste cuprinse intre 20 si 80 de ani. Un program special pe computer a analizat toate fotografiile pentru a determina contrastul facial. Acesta a masurat cat de mult ies in evidenta ochii, buzele si sprancenele datorita diferentei de culoare fata de piele.

Femeile tinere au avut un contrast facial mai mare, iar cele mai in varsta un contrast mai mic. Contrastul scade in special in zona gurii si a sprancenelor pe masura ce femeile imbatranesc.

In pasul urmator, cercetatorii au modificat imaginile in Photoshop, realizand doua versiuni indentice ale fetei, dar cu un nivel diferit de contrast. Au aratat aceste imagini voluntarilor si le-au cerut sa aleaga fata care pare mai tanara. In peste 80% dintre cazuri, oamenii au declarat ca fata cu un contrast mai mare pare mai tanara decat cea cu un contrast mai mic.

Rezultatele au fost aceleasi pentru grupuri etnice diverse, sugerand faptul ca ridurile si modificari ale pigmentarii pielii sunt indicii folosite de cele mai multe culturi ale lumii pentru a evalua cat de batrana este o persoana.

Aceste rezultate nu sunt o surpriza pentru oricine a folosit un filtru pe Instagram. Dar descoperirile ar putea explica si de ce oamenii folosesc machiajul pentru a parea mai tineri.

Studiul nu a inclus machiajul, dar autorii sunt de parere ca accentuarea contrastului facial cu ajutorul machiajului are acelasi efect anti-imbatranire demonstrat in cadrul cercetarii. „Modul in care am modificat contrastul in acele imagini este similar cu ceea ce facem atunci cand aplicam machiaj, astfel ca as fi surprins daca nu s-ar obtine acelasi rezultat. Stim ca buzele devin mai putin rosii pe masura ce imbatranim, iar sprancenele isi pierd din intensitatea culorii, de exemplu, iar acestea sunt probleme pe care le poti rezolva cu ajutorul machiajului, daca iti doresti”, a declarat cercetatorul Richard Russell, co-autorul studiului.

Cel mai surprinzator pentru toti a fost efectul sprancenelor. Indiferent de fenotip, culoarea sprancenelor s-a estompat odata cu inaintarea in varsta in cazul tuturor femeilor, astfel ca accentuarea culorii acestora poate avea un efect vizual de intinerire. Desi studiul a fost realizat numai pe femei, rezultatele sunt valabile si in cazul barbatilor. Scaderea contrastului facial odata cu inaintarea in varsta este valabil si pentru barbati, nu doar pentru femei, arata bzi.