Viata mai putin stiuta a lui Stefan cel Mare! Cum arata cu adevarat domnitorul!

3011

Stefan cel Mare este voievodul cu cea mai lunga domnie din istoria Moldovei. Acesta a domnit intre 1457 si 1504, perioada considerata cea mai frumoasa din istoria Moldovei, cand tinutul a cunoscut o dezvoltarea considerabila.

Lucruri mai putin cunoscute despre viata lui stefan cel Mare.

1. Cum a ajuns domn al Moldovei
In toamna anului 1451, Bogdan al II-lea, tatal voievodului, a fost decapitat de fratele sau vitreg Petru Aron la o nunta ce avea loc in satul Reuseni, din judetul Suceava. Se spune ca domnitorul, avand varsta de 14 ani, ar fi asistat la aceasta scena. stefan a reusit sa fuga de la nunta calare pe un cal inainte ca Petru Aron si mercenarii lui sa puna mana pe el. Dupa uciderea lui Bogdan, Petru Aron a urcat pe tronul tarii, devenind domnitor al Moldovei. in primavara anului 1457, stefan cel Mare, insotit de o armata formata din 6.000 de osteni, si sprijinit de Vlad tepes, voievodul tarii Romanesti, a patruns in Moldova pentru a-l inlatura de la conducerea tarii pe Petru Aron. Lupta s-a dat in satul Doljesti, din judetul Neamt, la data de 12 aprilie 1457, iar stefan a iesit invingator. Pentru a scapa cu viata, Petru Aron se refugiaza in Polonia. La doua zile distanta de la batalia de la Doljesti, stefan cel Mare este numit domnitor al Moldovei, iar mitropolitul Teoctist il unge cu mir.

2. Care sunt cele cinci infrangeri zdrobitoare
Considerat un strateg remarcabil. stefan cel Mare a purtat razboaie aproape in fiecare an al domniei sale pentru a pastra independenta Moldovei. A luptat impotriva tuturor vecinilor, fie ca a fost vorba despre Imperiul Otoman, Ungaria, Polonia, tara Romaneasca sau hanele tatare. stefan cel Mare a purtat 42 de razboaie si a avut cinci infrangeri. Patru dintre acestea au fost in fata otomanilor si s-au soldat cu pierderea definitiva a cetatilor Chilia si Poarta Alba, pe care domnitorul nu a mai putut sa le ia inapoi. Pe 22 septembrie 1462 a fost invins in timpul asediului de la cetatea Chiliei, lupta purtata impotriva muntenilor si a lui Vlad tepes (varul sau). in iulie 1476 este infrant in lupta cu turcii de la Razboieni-Paraul Alb (judetul Neamt). Pe 15 iulie 1484 pierde cetatea Chiliei in lupta cu turcii. Pe 9 august 1484 pierde, tot in fata turcilor, si Cetatea Alba. O noua infrangere in fata turcilor a suferit-o pe 16 noiembrie 1485, cand a incercat sa recucereasca Chilia.

3. Cum arata cu adevarat domnitorul
Adevaratul chip al lui stefan cel Mare este foarte putin cunoscut si astazi. Sunt foarte multe copii fanteziste, spun specialistii, inspirate de picturi tarzii de pe peretii manastirilor sau bisericilor si reprezinta de fapt doar modul in care respectivul pictor bisericesc si l-a imaginat pe voievod. Stefan cel Mare era imaginat pana si de academicieni drept un voievod cu figura trasa, ascetica, cu mustati ample si barba mare, pe cap avand o coroana de inspiratie bizantina. Abia la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX au aparut primele tablouri si sculpturi care il infatisau pe domn. Din epoca dateaza un singur chip al lui, care apare in Tetraevangheliarul de la Manastirea Humor (1474), unde se afla si astazi. In cartea respectiva apare ca un om scund, subtire, evlavios, imbracat cu o manta domneasca impodobita cu pietre pretioase si semipretioase, cu coroana voievodala pe cap, scrie Adevarul.

4. Cati copii din flori a avut stefan cel Mare a capatat de-a lungul istoriei imaginea unui barbat care a calcat de mai multe ori stramb in afara casatoriei, care ar fi avut o multime de copii in afara casatoriei. Aceaste legende nu a putut fi confirmate de istorici. Domnitorul moldovean a fost casatorit de trei ori si a avut opt copii legitimi. Cu Evdochia din Kiev, prima nevasta, stefan cel Mare a avut trei copii, Maria de Mangop i-a daruit domnitorului doi fii, in timp ce cu Maria Voichita a avut alti trei copii. Nu se stie numarul cert al odraslelor din afara casatoriei, singurul copil din flori, recunoscut de stefan cel Mare, fiind Petru Rares.

5. Cum si-a pierdut ochiul Bogdan cel Orb, fiul lui stefan cel Mare Ultima batalie a domnitorul stefan cel Mare, cea de la Codrii Cosminului, din 1947, a fost castigata de ostenii moldoveni dupa o lupta dura. Printre cei raniti in lupta a fost si Bogdan, fiul si mostenitorul lui stefan (dupa moartea fiului mai mare Alexandru), viitorul domnitor Bogdan cel Orb. in batalie acesta si-a pierdut un ochi din cauza lanciei unui cavaler polonez. Boierii din preajma lui Bogdan au povestit dupa lupta ca acesta ar fi continuat sa se bata totodata strigand de durere. Desi au recunoscut ca Bogdan “le nimerea mai mult alaturea”, ei continuau sa afirme ca urletele, avantul si infatisarea unui om cu un ochi scurs pe obraz ar fi avut un efect nu tocmai de intarire a increderii si sigurantei asupra nobililor polonezi care-l vedeau.

6. Care este ultima ctitorie a lui Stefan
Marele domnitor moldovean a lasat ca mosternire zeci de biserici si manastiri pe care el insasi le-a ctitorit. in memoria colectiva a ramas legenda potrivit careia stefan cel Mare ar fi ridicat un lacas de cult dupa fiecare batalie castigata. Manastirea Dobrovat (Iasi) este considerata ultima ctitorie a lui stefan cel Mare, acesta murind inainte de finalizarea constructiei. Pe unul dintre peretii manastirii este gravat mesajul: „Binecredinciosul si de Hristos iubitorul Io stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit aceasta casa intru numele Coborarea Sfantului Duh, care s-a si inceput a se zidi in anul 7011 (1503), luna aprilie, ziua 27; si s-a sfarsit in anul 7012 (1504), iar al domniei sale anul al patruzeci si optulea curgator, luna…”.

7. Rana care i-a adus moartea Moartea Voievodului stefan cel Mare, survenita in anul 1504 ramane si astazi invaluit in mister. Atat medicii din perioada, cat si istoricii au elaborat mai multe ipoteze in privinta cauzei care a dus la moartea marelui voievod al Moldovei. in ziua de marti 2 iulie 1504, la orele 16.00, marele voievod al Moldovei, stefan cel Mare, se stingea din viata la venerabila varsta de 71 de ani, in prezenta boierilor si a dregatorilor apropiati, a familiei, a urmasilor sai, dar si a medicilor adusi din strainatate care, in zadar, incercasera sa-i salveze viata. Decesul sau ar fi survenit din cauza a unei rani suferite la picior, in anul 1462, in timpul asediului cetatii Chilia. Ca urmare a ranii suferite, marele voievod moldovean a continuat sa schiopateze timp de patru decenii, deoarece rana nu i se inchisese niciodata. Pentru a se trata, stefan cel Mare a inceput sa fie ingrijit de mai multi medici din strainatate. Astfel, in vara anului 1504, domnitorul moldovean a fost consultat de trei doctori, care au luat hotararea ca rana sa fie arsa cu fierul inrosit. Nici aceasta operatie nu l-a ajutat prea mult pe stefan cel Mare, ci, din contra, starea sa s-a agravat si, cum acesta suferea si de guta, organismul sau nu a mai rezistat si pe 2 iulie 1504, la varsta de 70 de ani, acesta a decedat.