Veste soc de la seful ANRE! Nu cred ca se mai impun centralele de apartament!

997

Incalzirea individuala prin centrale de apartament nu cred ca se mai impune a fi dezvoltata, iar primaria ar trebui sa solicite constructorului, respectiv investitorului Intr-un nou condominium, sa aiba o singura sursa de alimentare cu energie, fara pericol de explozie, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare In Domeniul Energiei (ANRE).

„In momentul de fata, avem aproape 600.000 de apartamente In Bucuresti. Daca, In acest moment, termia ar Inchide activitatea, atunci 600.000 de locuinte trebuie sa-si monteze centrale termice. Toate costurile pentru montarea unei centrale termice se ridica, In medie, la 2.000 de euro. Daca Inmultim 2.000 de euro cu numarul locuintelor, iese In total o investitie de 1,2 miliarde de euro. Este normal, In acest caz, sa se impuna o discutie privitoare la o varianta de Intarire a investitiilor, a fondurilor pe zona de eficientizare a sistemului centralizat de Incalzire a orasului Bucuresti. Daca plecam de la acest calcul simplu, dezvoltarea Incalzirii individuale prin centrale, In condominiuri, nu cred ca se mai impune a fi dezvoltata. Primaria ar trebui sa porneasca de la modul de eliberare a autorizatiilor de construire si sa solicite constructorului, respectiv investitorului, o singura sursa de alimentare cu energie, si fara pericol de explozie”, a afirmat Havrilet In cadrul forumului „Strategia Energetica a Capitalei”, scrie Agerpres.

Seful ANRE a mentionat, totodata, ca practica utilizarii sistemului centralizat de Incalzire este de actualitate In alte state membre ale Uniunii Europene, unul dintre exemple fiind capitala Austriei, Viena.

„Am fost recent la un furnizor de energie electrica din Viena sa vedem cum se descurca Intr-un oras dintr-un stat membru. Intr-o capitala importanta din punct de vedere al elementelor de patrimoniu nu este permisa montarea contoarelor de gaze pe fatada cladirilor. Acolo, temperatura In locuinte este de 18 grade Celsius si nu se asigura apa calda, In sensul ca aceasta se Incalzeste prin instalatii electrice individuale, In fiecare apartament. Faptul ca Incalzirea este setata la 18 grade, duce la preturi modice pentru consumatori, iar acestia nu sunt interesati sa mearga pe centrale individuale”, a precizat sursa citata.

Reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai institutiilor de reglementare din domeniul energiei, dar si din companiile de profil participa, miercuri, la Palatul Parlamentului, la forumul intitulat „Strategia Energetica a Capitalei”.

Temele abordate In cadrul evenimentului vizeaza eficienta energetica si alinierea la normele europene — prioritati pentru Strategia Energetica a Capitalei, eficientizarea resurselor alternative de energie, strategia Guvernului privind atragerea de investitori si operatori privati In domeniu si, nu In ultimul rand, nevoile si oportunitatile de finantare pentru infrastructura si reabilitarea termica In Bucuresti.