luni, iunie 5, 2023

Veste buna. Romanii care se intorc din Italia nu mai trebuie sa intre in izolare. Inca patru state au intrat pe lista

Guvernul anunta ca, incepand cu 23 iunie, romanii care se intorc in tara din Italia, Irlanda, Estonia, Finlanda si o parte din Franta (teritoriul european) nu mai trebuie sa intre in carantina/izolare.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, convocat luni de premierul Ludovic Orban, a adoptat Hotararea nr. 31 prin care a fost actualizata lista statelor exceptate de la aplicarea masurilor de carantina/izolare (zona verde).

Exceptia se aplica persoanelor asimptomatice care sosesc in Romania din statele aflate pe lista, precizeaza Grupul de Comunicare Strategica.

Hotararea a fost luata „avand in vedere analiza efectuata de Institutul National de Sanatate Publica privind evolutia situatiei infectiilor SARS-CoV-2 in statele UE si din Spatiul Economic European (…), tinand cont de evolutia favorabila inregistrata in unele state, prin aplicarea criteriului de maximum 5 cazuri noi confirmate/un milion de locuitori, calculat ca medie a valorilor inregistrate in ultimele 14 zile”.

Astfel, incepand cu data de 23 iunie 2020, se excepteaza de la masura carantinarii/ izolarii persoanele care sosesc in Romania din Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda si teritoriul european al Frantei (Franta metropolitana).

Aceste cinci state se adauga celor care au fost incluse pe 14 iunie pe lista „statelor verzi”. Astfel, statele pentru care era introdusa masura exceptarii de la izolare, pentru persoanele asimptomatice care vin in Romania, era: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Confederatia Elvetiana, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Lista este actualizata saptamanal de catre Institutul National de Sanatate Publica, in fiecare zi de luni pana la ora 16,00, in vederea introducerii in lista a unor noi tari, transmite Aktual24.

Ultimele stiri

Stiri