A fost declarata neconstitutionala atribuirea automata a numelui de familie patern prevazuta de actualul sistem normativ.
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala atribuirea automata a numelui de familie patern prevazuta de actualul sistem normativ, cand parintii intentioneaza sa faca o alegere diferita.
Acum va trebui sa se astepte depunerea sentintei, a carei raportor va fi judecatorul Giuliano Amato, pentru a se intelege care sunt motivatiile Curtii de la baza deciziei luata pe 8 noiembrie. Deja in 2006 Curtea Constitutionala tratase un caz similar, in care se cerea inlocuirea numelui de familie patern cu cel matern: in acea ocazie judecatorii legilor desi definind automata atribuirea numelui de familie al tatalui o «mostenire a unei conceptii patriarhale a familiei», a declarat inadmisibila chestiunea subliniind ca revenea legiuitorului sa gaseasca solutia rezolutiva, dar pana astazi nu a fost inca emisa nicio lege pe aceasta tema.
Curtea de Apel din Genova a revenit ridicand chestiunea legitimitatii considerand ca exista noi conditii pentru o pronuntare a Curtii Constitutionale, printre care sentinta Curtii Europene de la Strasburg care a condamnat Italia tocmai privind chestiunea numelui de familie matern. Cazul in examinare in fata judecatorilor din Genova se refera la un copil, nascut in 2012, care are cetatenie italo-braziliana si care, asadar, pana acum a fost identificat cu nume diferite in cele doua state.
Pe 24 septembrie 2014 Italia a sarbatorit finalul patriarhatului. Cu 239 de voturi pentru, 92 impotriva si 69 abtineri, Camera a aprobat propunerea de lege care anula obligatia numelui patern pentru copii, lasand in aceasta privinta libertate de alegere parintilor.
Din acea zi au trecut peste doi ani si ce s-a intamplat cu legea? Acumuleaza praf in sertarele Comisiei de Justitie din Senat in asteptarea de a urma procedura pentru aprobare. Pana una alta, in timp ce Parlamentul lancezeste, cuvantul a trecut la Curtea Constitutionala, care s-a pronuntat privind recursul prezentat de Curtea de Apel din Genova pentru cazul unui cuplu care si-a vazut negata posibilitatea de a atribui fiului ambele numele de familie ale parintilor.
Judecatorul a considerat ca legislatia in vigoare, prin impunerea numelui de familie al tatalui, incalca principiul egalitatii de drepturi decretat de Constitutie.
Decizia este foarte importanta si pentru mamele de alta nationalitate decat cea italiana. in Italia sunt peste 100.000 de familii mixte, in care unul dintre soti este de origine romana. Astfel zeci de mii de mame pot cere ca numele romanesc sa il poarte si copiii rezultati in urma casatoriei cu un cetatean italian, scrie gazetaromaneasca.