luni, mai 29, 2023

Veste buna pentru elevi! Ministrul Educatiei a dat ordinul! Cate ore trebuie sa lucreze acasa un elev pentru teme!

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat, joi seara, ca urmeaza sa dea, luni, un ordin prin care sa reglementeze cate ore trebuie sa lucreze acasa un elev pentru teme, precizand ca la clasa zero nu se dau teme pentru acasa, iar, la clasele I-IV, durata de efectuare a temelor nu trebuie sa depaseasca o ora, in timp ce, pentru gimnaziu, timpul alocat temelor va fi de maximum doua ore.

Ministrul Educatiei a spus, joi, in cadrul sesiunii online ”De vorba cu Ministrul tau”, initiata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, ca va da un ordin prin care va reglementa numarul de ore alocat temelor pe care elevii le primesc de la invatatori si profesori pentru acasa.

„Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementam cate ore poate si trebuie sa lucreze o eleva sau un elev in afara scolii, pentru temele scolii. in momentul de fata, noi am lasat lucrurile la rezonabilitatea profesorilor, dar ceea ce se intampla este ca vacantele de vara se transforma intr-un fel de competitie, de concurs, cate sute sau mii de probleme sa rezolvam. Sa lasam deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, asteptam vara ca sa ne relaxam, sa ne odihnim, iar o eleva sau un elev care are sapte, opt, noua ani, 11 ani, trebuie sa lucreze incontinuu in asa fel incat in septembrie, cand ajunge la scoala, sa nu o supere pe doamna invatatoare sau pe doamna diriginta si sa vina cu caietul de teme facute, iar, daca nu le-a facut, eventual, sa mai primeasca si o nota proasta sau un calificativ prost”, a declarat Mircea Dumitru, citat de News.ro.

Ministrul a precizat ca la clasa zero nu se vor da teme pentru acasa.

„Daca nu se intelege chestia asta dintr-o pedagogie naturala, pe care ar trebui sa o respiram in mod firesc, atunci legiuitorul, in cazul de fata ministrul Educatiei, da un ordin, prin care spune, de pilda, ca la invatamantul primar, la clasa pregatitoare sau clasa zero, nu se dau teme acasa”.

Dumitru a adaugat ca pentru invatamantul primar timpul alocat temelor nu trebuie sa depaseasca o ora, iar pentru invatamantul gimnazial creste, gradual, la doua ore. Ministrul Educatiei a mai spus ca, la nivel de liceu, timpul de efectuare a temelor va creste, fara a preciza o cifra.

„Pentru liceu, sigur, trebuie sa fie ceva mai mare, pentru ca deja la liceu trebuie sa te pregatesti pentru ce urmeaza si ai nevoie de mai mult timp”, a spus Mircea Dumitru.

El a explicat ca profesorii trebuie sa inteleaga ca exista o limita de tolerabilitate din partea elevilor.

„Este o obligatie pe care trebuie sa o coreleze fiecare dascal, fiecare profesor, fiecare educator, cu ceea ce gandeste ca este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau a unei sarcini. Sigur ca e o chestiune care trebuie dupa aceea rafinata intr-un mod mai subtil de catre fiecare dintre profesorii nostri, dar trebuie sa se gandeasca… este un prag, o limita de tolerabilitate pentru un elev, o eleva care se afla la o varsta frageda si care nu poate, nu are capacitatea psihologica si biologica sa se concentreze intelectual asupra unei astel de sarcini dupa ce a stat un numar foarte mare de ore la scoala”, a adaugat ministrul Educatiei.

Ultimele stiri

Stiri