luni, mai 29, 2023

Veste buna! Guvernul ofera o scurta vacanta bugetarilor! Vezi de cand intra in libere!

Executivul a decis, miercuri in sedinta, ca ziua de 2 decembrie sa fie libera pentru salariatii din sectorul public, urmand ca acestia sa recupereze ziua de munca pe 17 decembrie sau sa-si prelungeasca timpul zilnic de lucru pana la data de 16 decembrie 2016, au declarat, pentru News.ro, surse guvernamentale.

”Pentru salariatii din sectorul public, ziua de 2 decembrie 2016 se stabileste ca zi libera. Pentru ziua stabilita ca zi libera, institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in ziua de 17 decembrie 2016 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 16 decembrie 2016, potrivit planificarilor stabilite”, potrivit Hotararii adoptate miercuri de Guvern.

Potrivit actului normativ, prevederile nu se aplica pentru locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Astfel, multi romani se vor bucura de vacanta incepand cu 30 noiembrie, miercurea viitoare, Ziua de Sfantul Andrei si pana duminica, 4 decembrie.

Mai multe zile libere pentru romani

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, saptamana trecuta, legea prin care ziua de 1 iunie, cand se celebreaza Ziua Copilului, este declarata zi de sarbatoare legala, devenind astfel zi nelucratoare la nivel national. Propunerea legislativa pentru modificarea articolului 139  din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii a fost semnata de parlamentari de la toate partidele parlamentare si a fost adoptata de Parlament in unanimitate. Scopul propunerii legislative este ca de Ziua Copilului, pe 1 iunie, parintii sa beneficieze de o zi libera, pentru a putea sa petreaca mai mult timp cu copiii lor.

1 iunie devine astfel a 14-a zi libera din an, dupa 1 si 2 ianuarie, 24 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 decembrie si 25 si 26 decembrie.

Sarbatori legale in 2017

1 ianuarie (duminica ), 2 ianuarie (luni ) — Anul Nou

24 ianuarie (marti ) — Ziua Unirii Principatelor Romane

16 aprilie 2017 (duminica), 17 aprilie (luni) — Paștele

1 mai (duminica) — Ziua Muncii

4 iunie ( duminica), 5 iunie ( luni)— Rusalii

15 august (marti ) — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi ) — Sfantul Andrei

1 decembrie (vineri ) — Ziua Nationala a Romaniei

25 decembrie (luni ), 26 decembrie (marti ) — Craciunul

Codul Muncii prevede 13 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. in plus, Guvernul a decis ca si Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie) sa fie zi libera.

Primele zile libere din 2017 sunt 1 si 2 ianuarie (duminica si luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie (marti ) si de zilele acordate de Paste, respectiv 16 si 17 aprilie (duminica si luni). in 2017, Pastele catoloc pica in aceeasi zi cu cu Pastele ortodox.

Ultimele stiri

Stiri