Desi este cunoscuta in principal pentru belsugul si norocul pe care traditia spune ca le aduce in casele noastre, aceasta planta semiparazita ofera numeroase beneficii sanatatii noastre.
In perioada Sarbatorilor, vascul isi face loc in multe dintre casele romanilor, datorita traditiei, care spune ca ramurile de vasc aduc noroc si belsug, mentin armonia in familie, indeparteaza certurile, sperie demonii si indeparteaza bolile. Putini stiu insa ca, dincolo de traditie, aceasta planta aducatoare de noroc si belsug este un leac stravechi, fiind eficienta in tratamentele naturiste ale multor boli.
Vascul este o planta semiparazita, inalta de 30-60 cm. Creste pe ramurile arborilor, avand aspectul unor tufe ramuroase. Tulpina este scurta, cilindrica si groasa, ramificata din 2 in 2, ingrosata la noduri, de unde se rupe foarte usor, de culoare galben-verzui, uneori galben-cenusie. Frunzele sunt lipsite de petioli, de culoare verzuie-galbena, groase si pieloase la pipait, ovale, mai late la varf decat la baza, cu varful rotunjit. Fructele sunt de forma rotunda, la inceput de culoare verde, apoi alba, asezate cate 2-3 la un loc, prezentand 2 seminte acoperite cu o substanta cleioasa.
Exista cativa compusi activi care ii confera vascului proprietati medicinale de necontestat: viscotoxinele, beta amirina si derivati ai acidului oleanolic, evercetina, acidul viscic (cu puternica actiune antitumorala), derivatii de colina si alcaloizii.
Preparatele pe baza de vasc au actiune vasodilatatoarere, hipotensiva si bradicardianta, scad tensiunea arteriala si reduc ritmul cardiac, efect cardiotonic, calmeaza inima agitata, antispasmotic, actiune antitumorala, hemostatica.
Iata care sunt beneficiile acestei plante pentru sanatate:
1. Regleaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala
Vascul incetineste si stabilizeaza ritmul cardiac excesiv si dilata arterele, prin reducerea tensiunii arteriale. Acesta actioneaza in mod direct asupra nervului pentru a reduce frecventa cardiaca in timp ce conduce la consolidarea peretilor capilarelor periferice. Zilnic se beau 3 cani de ceai rece, care va normaliza circulatia sangelui, activitatea inimii, va indeparta senzatia de moleseala, iar persoana in cauza va avea o putere mai mare de munca. O data pe an se face o cura cu ceai: timp de 3 saptamani se beau 3 cani de ceai /zi, timp de 2 saptamani se beau 2 cani de ceai/ zi si apoi o saptamana se bea o cana de ceai/ zi. Acest tratament echilibreaza tensiunea arteriala si circulatia sangelui. Pentru ateroscleroza, ischemie cardiaca, hipertensiune, palpitatii se recomanda un tratament cu tinctura-2 lingurite inainte de fiecare masa, timp indelungat, cel putin o luna.
Pentru tratamentul hipertensiunii se mai foloseste urmatoarea schema: in prima saptamana se bea zilnic cate o cana de infuzie in doua reprize, in a doua saptamana cate 2 cani pe zi, iar in cea de-a 3-a saptamana cate 3 cani pe zi. Incepand cu saptamana a 4-a se inverseaza dozajul: se scade cate o cana pe zi, pana se ajunge la o singura cana si se tine timp de un an. Tratamentul va fi insotit de consumarea de usturoi.
2. Are actiune antitumorala
Pornind de la convingerea ca planta are puteri de vindecare, extractul de vasc este testat ca remediu in tratarea unor forme de cancer. In numeroasele experiente de laborator s-a descoperit ca vascul minimizeaza efectele negative ale chimioterapiei si stimuleaza sistemul imunitar. Proprietatea vascului de a inhiba cresterea tumorilor canceroase, este confirmata si de medicul Sabina Ivan, in cartea „Medicina Naturista pentru toti”. Potrivit acesteia, la ora actuala, vascul este folosit in multe tari, printre care Germania si Elevetia, in terapia tumorilor maligne.
3. Trateaza afectiunile respiratorii si tusea
Vascul este folosit si pentru ameliorarea unor afectiuni respiratorii, precum astmul bronsic, tusea si bronsita. Daca tusea nu iti da pace, tine sub limba, pentru un sfert de ora, un varf de cutit de pulbere de vasc, apoi inghite-o folosind o jumatate de ceasca de ceai de maghiran. Tratamentul se repeta de 3-4 ori pe zi, pana ce tusea cedeaza.
Pentru astm, inainte de fiecare masa se mesteca incet o frunza de vasc, timp de 10 minute. S-a constatat ca frunzele acestei plante fluidizeaza secretiile bronsice, mareste rezistenta la stres (ce declanseaza crize astmatice) si calmeaza spasmele.
4. Are efect sedativ asupra sistemului nervos
Vascul are efect sedativ si tonic asupra sistemului nervos. Este indicat mai ales atunci cand presiunea arteriala crescuta este asociata cu tensiune mare. Este indicat in simptome de tensiune nervoasa si spasme, dar si pentru boli ale sistemului nervos, precum epilepsia sau isteria.
5. Regleaza nivelul glicemiei
Ceaiul de vasc are efecte stimulatoare asupra metabolismului si o actiune benefica asupra pancreasului, iar o cura de cateva luni cu ceai sau macerat de vasc regleaza nivelul glicemiei.
6. Reduce tulburarile de menopauza
Menopauza determina tulburari circulatorii, cardiace, stari nervoase care sunt tratate cu aceasta planta. Pulberea de vasc se ia inainte de mesele principale, cate o lingurita, de 3 ori/ zi, timp de 3 luni.
Sursa: antenasatelor.ro