Mama ta poate ti-a spus ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Declaratia unui medic rus, cu toate acestea, ar putea rasturna tot ceea ce ai aflat de la mama ta despre micul dejun.
Leo Bokeria, un celebru chirurg cardiovascular si academician rus, a rasturnat perceptia despre dietele traditionale, promovand dieta fara mic dejun. Acesta sustine ca abordam complet gresit micul dejun.
„Un proverb spune ca micul dejun trebuie sa il mananci singur, pranzul sa il imparti cu prietenii, iar cina sa o dai dusmanilor.
Insa medicul sustine ca sa mananci micul dejun singur este un non-sens absolut, pentru ca asta inseamna un mic dejun complet.
”Inchipuiti-va numai, dvs. v-ati trezit, organismul incepe sa revina la starea de functionare activa, va asezati la masa, mancati o farfurie de carne, una de fainoase si beti un pahar mare de ceva. Apoi va imbracati si mergeti la munca-si apoi va mai asteptati ca munca dvs. sa fie eficienta? Cu mult timp in urma, atunci cand a inceput colaborarea sovieto-americana, am observat ca unii chirurgi de renume, beau dimineata, in cel mai bun caz, o ceasca mica de cafea. Si atat! La pranz-o mica tartina. Iar seara cand reveneau acasa, mancau bine, si apoi mergeau sa inoate in piscina… De aceea, trebuie ca micul dejun sa-l dai dusmanilor, la pranz ia o gustare, iar seara (dar nu seara tarziu) mananca bine, dupa care fa putin sport. Conform observatiilor mele, in tarile cu populatii longevive, oamenii traiesc anume asa,” spune renumitul medic despre dieta perfecta.
Ipoteza celebrului medic rus este confirmata de cercetarile recente ale savantului David Levitsky de la Universitatea Cornell. El a stabilit ca, daca renunti la micul dejun de cateva ori pe saptamana, kilogramele in plus vor disparea rapid. Potrivit savantului, o astfel de strategie de alimentatie, in ciuda senzatiei de foame, nu provoaca dorinta de a manca mai mult in timpul zilei si, in consecinta, nu duce la acumularea surplusului de calorii. Consumul neregulat al micului dejun poate fi considerat unul din sistemele eficiente de control al greutatii corporale.
Organizatia Mondiala a Sanatatii nu este de acord cu aceasta dieta fara mic dejun
Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu sunt de acord cu teoria medicului rus. Rezumand multe studii, OMS incearca sa-i asigure pe toti de faptul ca daca o persoana care pana acum nu manca dimineata, incepe sa ia micul dejun, greutatea ei se normalizeaza si kilogramele in plus dispar treptat. Cu alte cuvinte, dejunul lanseaza procesele metabolice corecte si accelereaza metabolismul.
Sursa: libertatea.net