Cascada Cailor, cea mai inalta cadere de apa din tara, aduce anual zeci de mii de turisti, curiosi sau iubitori ai naturii. Chiar daca accesul nu este cel mai facil, nu este nici prea dificil, iar pentru pasionatii de drumetii poate parea chiar floare la ureche. De numele cascadei se leaga si o legenda la fel de frumoasa.
Situata la o altitudine de 1.300 de metri, Cascada Cailor este unica in tara datorita inaltimii de la care apa se pravaleste, oferind un spectacol absolut nemaipomenit. Anca Sava, directorul Biroului de Informare pentru Turism din Borsa, spune ca cel mai bun moment de a vizita locul este primavara, atunci cand debitul apei creste si caderea apei devine spectaculoasa. Cu toate acestea, sezonul turistic este mai aglomerat vara. ”Sunt turisti care vin special pentru Cascada Cailor. Obiectivul turistic este promovat, in special de cand exista Biroul de Informare pentru Turism, iar turistii afla despre asta si chiar vin in numar mare. Am avut zile in timpul verii in care au fost peste 2000 de turisti doar intr-o zi”, explica Anca Sava, directorul centrului de informare turistica, arata Adevarul.
Pentru a ajunge la Cascada Cailor exista doua posibilitati. Una este pe un traseu turistic, nu foarte dificil, ce poate fi parcurs intr-o ora sau o ora si jumatate, la un ritm mai lejer. O alta posibilitate este din statiune, urcarea cu telescaunul a unei portiuni din traseu, care dureaza circa 15 minute, iar restul traseului, de inca 15 minute, pe jos. ”Este situata in Parc National si nu este alt drum de acces”, mai explica Anca Sava. Pentru grupuri, insa, mai este posibilitatea de a fi insotite de ghid turistic, care costa in jur de 200 de lei.
Cascada Cailor, situata in parcul National Muntii Rodnei, este formata practic intr-o caldare glaciara extinsa a varfurilor Pietrosul Rodnei si Piatra Alba. inainte de cascada, apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervatiei Piatra Rea se pravaleste in jos, formand cascada in trei trepte cu caderi succesive de 40 de metri, apoi 20 de metri si din nou 40 de metri.
Exista ma multe legende legate de formarea cascadei, insa una dintre ele este cea mai cunoscuta si promovata si se refera la pasunile bogate, care erau locul preferat al localnicilor pentru a tine oile si caii, in timpul verii. ”Se spune ca ursii atacau hergheliile de cai, iar acestia, incoltiti la marginea prapastiei, au cazut in hau. Legenda spune ca acea cascada s-a format din lacrimile pastorilor care au plans dupa animalele pierdute”, mai spune Anca Sava, seful centrului de informare turistica. Numai ca nu doar cascada a primit acest nume, ci intreaga zona a primit denumiri legate de acest eveniment: Zanoaga Cailor, amplasata deasupra Cascadei Cailor, Muntele Cailor, Podul Cailor, care se refera la circul glaciar, iar Izvorul Cailor, referindu-se la valea pe care este formata cascada.