marți, mai 30, 2023

Unic! Un tunel din Romania adaposteste 365 de sfinti, cate unul pentru fiecare zi!

In statiunea montana Straja, undeva, la 1.500 de metri altitudine, exista un tunel lung in interiroul caruia sunt pictati 365 de sfinti din calendarul ortodox, pentru fiecare zi din an. O candela, vesnic aprinsa, este mutata, 24 de ore din 24, in fata icoanei sfantului care marcheza data curenta in calendar.

Emil Parau, un om de afaceri din Valea Jiului, renumit in zona pentru actele sale de caritate, a platit, in 1996, cheltuiala pentru o Cruce a Eroilor, asemanatoare cu cea de pe Masivul Caraiman, care sa aminteasca de jertfa tuturor celor care s-au stins in cele doua Razboaie Mondiale. Cu o inaltime de 18,6 m si o anvergura a ”bratelor” de 9, monumentul a devenit, rapid, o atractie turistica, scrie A1.

Apoi, peste 10 ani, cand Straja (asezare din judetul Hunedoara), a inceput sa devina o statiune ce atragea din ce in ce mai tare pasionatii de ski, a decis sa sponsorizeze si construirea unui tunel, ce avea sa devina o constructie extrem de interesanta. Ridicat la peste 1.700 de metri altitudine, schitul Straja era extrem de greu de vizitat iarna, asa ca tunelul de 54 de metri duce pana acolo. in interiorul sau se afla pictate chipurile a 365 de sfinti, cate unul pentru fiecare zi, in timp ce tavanul este plin cu scene din Vechiul Testament. O candela ce arde vesnic este mutata in fata icoanei ce marcheaza data curenta din calendar.

Ultimele stiri

Stiri