joi, martie 30, 2023

Un tanar roman a uimit Italia! A inventat o mana bionica, dupa ce s-a inchis in garajul tatalui sau, muncitor sosit din Romania acum 13 ani!

„Sunt clasicul tocilar”, sustine Andrei Blindu, un tanar in varsta de 17 ani, fiul unor imigranti romani, aflati in Italia de 13 ani.
Pe o scena din Bologna, el le-a explicat celor prezenti, printre care si un ministru italian, „mana se misca acum cu un software care raspunde la miscarile mele, insa in curand voi crea una comandata direct de creier”.

Baiatul a marturisit ca s-a lasat inspirat de Iron Man, iubeste caricaturile Marvel si dintotdeauna i-au placut stiintele si tehnologia.

Si, in timp ce toti admira curiosi si aplauda mana sa bionica din lemn, Andrei vorbeste ca si cum ar fi lucrul cel mai normal din lume. Din acest motiv, a fost premiat impreuna cu alti 15 studenti din toata Italia drept cel mai bun orator la categoria „tehnologie”, la prima editie a concursului „TedxYouthBologna”, lansat de Ministerul Educatiei si de organizatia Ted pentru a dezvolta capacitatea de argumentare a studentilor si public speaking-ul, modul de a sti sa vorbeasca in public, convingand oamenii gratie artei oratorice.

„Tinerii sunt obisnuiti cu acest format: o interventie de zece minute pentru a-si pune in valoare propriile idei este un lucru care, daca se incepe la scoala, da o putere extraordinara”, declara ministrul educatiei Stefania Giannini, la Bologna.

„Ideea mea este de a crea dispozitive controlate in totalitate de gandire”, explica Andrei. Iata de ce, vara trecuta, s-a inchis in garajul tatalui sau, muncitor sosit din Romania acum 13 ani, si a inventat o mana de lemn realizata din materiale reciclabile, a conectat-o la circuite fixate la bratul sau si a aratat cum se poate deschide si inchide singura fara sa o atinga. „Am scris un algoritm care o misca, momentan inca fac lucruri simple cu ceea ce am la dispozitie, dar in viitor voi folosi un alt material, pentru ca lemnul nu este potrivit pentru proteze”, spune tanarul roman. intors din vacanta, a adus mana sa bionica la scoala, la liceul stiintific Decio Celeri din Lovere, in provincia Bergamo, iar profesorii au prezentat inventia sa elevilor de la toate clasele, dupa care l-au inscris la concursul organizat de Ministerul Educatiei din Italia.

Aplauzele pentru inventia sa l-au emotionat, dar Andrei se gandeste deja la ceva nou. Anul viitor are bacalaureatul, iar apoi va merge la universitate. „Mi-ar placea sa merg in strainatate, dar poate dupa licenta si, desigur, daca m-ar chema Massachusetts Institute of Technology, m-as duce imediat”.

Intre timp studiaza, citeste carti, se joaca jocuri video, inoata in lac, merge pe bicicleta si, in special, isi petrece timpul cu prietena sa, Sofia, despre care spune: „A fost muza mea, mi-a dat liniste pentru a ma gandi la inventia mea”. Andrei a ales acest proiect pentru ca a citit pe internet un articol despre protezele robotice „si atunci m-am gandit la un dispozitiv comandat numai de creier si cel care s-ar putea face pentru invalizi, dar nu numai”. Andrei isi imagineaza un viitor in care isi va deschide propria companie si va produce astfel de dispozitive. Baiatul inca lucreaza in garajul tatalui sau, acolo si-a amplasat laboratorul.

Si zambeste daca i se aminteste ca altcineva a pornit chiar de la un mic garaj. „stiu, Steve Jobs este mitul meu”.

Sursa: RADOR

Ultimele stiri

Stiri