Gripa este o infectie care se raspandeste pe cale aeriana; virusul gripal traieste si in afara corpului uman in timp ce isi cauta urmatoarea gazda pentru a o infecta. In primul rand tusea si stranuturile sunt responsabile pentru raspandirea acestei infectii virale. Daca inspiri aerul care contine particule din tusea sau stranutul unei persoane infectate, este foarte posibil sa te gripezi si tu.
Infectiile gripale sunt atat de intalnite, mai ales in perioada sezonului rece incat, de multe ori, este aproape imposibil de evitat contactarea lor. Precautii precum – acoperirea nasului si a gurii mai ales in locurile aglomerate; evitarea contactelor apropiate; repaus la domiciliu cand esti bolnav; spalarea mainilor; evitarea atingerii gurii, ochilor si a nasului – toate pot ajuta, dar nu sunt intotdeauna eficiente. Singura metoda pentru a evita gripa o constituie vaccinarea, toamna. Nu omite, insa, faptul ca vaccinul nu te apara de alte viroze pe care le poti contacta in timpul iernii.
Prima gripa din viata unui individ ar determina rezistenta acestuia fata de aceasta maladie pe viata. Si virusul responsabil de aceasta prima gripa ar depinde de generatia careia ii apartine persoana respectiva, chiar de anul sau de nastere. Acestea sunt concluziile unui studiu american publicat zilele trecute. Contrar celor crezute pana acum, «nu varsta conteaza, ci anul nasterii», explica Michael Worobey, seful Departamentului de biologie a mediului si evolutie de la Universitatea din Arizona, co-autorul studiului. Prin urmare, prima gripa din viata fiecaruia – contractata in general inaintea varstei de 5 ani – marcheaza pe viata. Primul virus gripal lasa o «amprenta» permanenta asupra sistemului imunitar al individului. In consecinta, el va fi protejat mai mult impotriva acelui tip de virus si mai vulnerabil in fata altora. Potrivit noului studiu, virusii gripali de tip A au evoluat in doua ramuri distincte: gripa de tip 1 si gripa de tip 2. Pana in 1968, a dominat tipul 1 si, apoi, pana in 1979, gripa de tip 2 a fost cea mai raspandita. De atunci, cele doua tipuri de virus gripal, care au continuat sa sufere mutatii genetice, au fost prezente mereu, dar, in fiecare an, unul dintre ele va domina. Aceste noi descoperiri ar putea explica de ce gripa H5N1 a fost mult mai ucigasa la subiectii tineri decat la persoanele mai in varsta si ar putea permite consolidarea luptei impotriva mortalitatii legate de gripa, tintind mai bine clasele de varsta care trebuie vaccinate in functie de virusul dominant.
Sursa: rador.ro