miercuri, iunie 16, 2021

Un roman inventiv a dat lovitura! A creat prima imprimanta 3D romaneasca pentru tesuturi umane!

Un inginer inventiv de la Timisoara a facut pasul spre SF. A iesit din rutina unui post dintr-o corporatie multinationala si revolutioneaza lumea tehnologiei. A creat prima imprimanta 3D conceputa si construita in tara noastra. Aparatul s-a vandut in peste o suta de prototipuri in toata lumea, din Statele Unite si Brazilia pana in Suedia pentru ca multiplica orice, de la piese pentru masini, la proteze, cartilagii sau tesuturi umane.

Cea mai mare provocare pentru inginerul Calin Brandabur a fost pasul spre tesuturi umane fabricate de imprimanta lui tridimensionale.

Calin Brandabur, inginer: „Acest material este ori din colagen, ori din acid hialuronic care contine celule stem, un numar de culele stem pana la doua trei sute de mii de culele stem. Vorbim de tesuturi simple cum ar fi cartilagiile cum ar fi pavilionul urechii.”

Inginerul din Banat nu se multumeste insa cu atat. Viseaza sa printeze piele, muschi, ficat sau rinichi si sa scuteasca oamenii de suferinta. De altfel, echipa inventatorului spune ca dincolo de bani si faima, cel mai mult s-a bucurat cand imprimanta a scos primele proteze pentru copii, scrie Digi24.

Anamaria Radu, consilier de relatii publice: „Va dati seama ca un copil crescand foarte repede trebuie sa isi schimbe proteza o data la cateva luni ceea ce este semi-imposibil pentru majoritatea cazurilor pentru ca sunt foarte scumpe.”

Culmea este ca tanarul IT-ist nici nu isi propusese asa ceva. Lucra la un sistem de automatizare a casei cand a avut nevoie sa multiplice cateva piese. Asa ca si-a facut singur o imprimanta 3D, de la primul la ultimul circuit electronic. Chiar daca nu a fost usor.

Calin Brandabur, inginer IT: „Pana sa ajungem la a ii da drumul la imprimanta a sarit de trei ori siguranta la casa pentru ca a facut trei scurturi care au omorat siguranta pana si pe casa scarii.”

In nici sase luni primeau deja comenzi de la firme care au inteles potentialul inventiei. Acum, imprimantele 3D concepute de Calin pot livra orice – de la obiecte casnice, piese auto sau industriale pana la bijuterii care par lucrate manual. Cel mai mic obiect scos la imprimanta are doi centimetri, dar dispozitivul poate concepe si piese de dimensiuni greu perceptibile cu ochiul liber.

La Timisoara, unde tehnologia, imaginatia si mintea stralucita se unesc, functioneaza acum o linie de productie pentru imprimante trideimensionale.

Pe lista sunt peste o mie de comenzi din Europa, America de Sud si Statele Unite. Preturile incep de la o mie cinci sute de euro si ajung la 35 de mii, de cateva ori mai mici decat produselor similare de pe piata.

Beniamin Baltes, operator: „Aduce putere utilizatorului de rand sa dea viata ideilor lui, tehnologia asta de printare 3D iti permite sa dai viata imaginatiei tale mult mai usor.”

Ultimele stiri

Stiri