joi, martie 30, 2023

Un roman de 23 de ani l-a ajutat pe Donald Trump sa devina presedinte!

Un roman, in varsta de 23 de ani, ar putea fi considerat unul dintre cei care l-au ajutat pe Donald Trump sa ajunga la Casa Alba. Acesta se afla in spatele unui site care a raspandit stiri false in timpul campaniei electorale din SUA. Mai precis, site-ul lui Ovidiu Drobota – endingthefed.com – a raspandit patru stiri aflate in top zece al celor mai cunoscute informatii false devenite virale in aceasta perioada, relateaza inc.com.  Romanul catalogheaza insa acest informatii drept exagerari. “Da, am influentat alegerile, insa nu cu stiri false”, a declarat Ovidiu Drobota, pentru Libertatea.ro.

Romanul Ovidiu Drobota este unul dintre simpatizantii lui Donald Trump. O arata si unul dintre profilele sale de Facebook ( n.r – are mai multe conturi, cu aceeasi poza), unde are drept poza de coperta o fotografie cu presedintele-ales al SUA. in timpul campaniei electorale din SUA, tanarul din Oradea a reusit sa se implice uimitor de mult in jocurile politice. El a creat un site care a distribuit stiri, dintre care unele s-au dovedit a fi false – endingthefed.com.

”in octombrie 2015 am auzit despre Donald J. Trump si mi-a placut de el. Mi-a placut faptul ca vine din afara politicii. L-am urmarit si am urmarit si presa. M-am gandit ca il pot ajuta sa castige alegerile creand un site. Asa ca am creat endingthefed.com. imi pare rau ca am postat stiri false, a declarat Ovidiu Drobota, pentru INC Magazine.

El este de parere ca Donald Trump va fi un presedinte bun. „imi place faptul  e ca un om cinstit si ca se opune efectului globalizarii. Are intentii bune pentru SUA si nu numai… Donald Trump e un om venit din afara politicii, un om cu experienta in domeniul de afaceri. Consider ca va fi un presedinte bun”, ne-a declarat romanul in varsta de 23 de ani. Totodata, el a tinut sa precizeze ca nu a avut nicio legatura cu campania republicanului, dar si ca ca a fost adesea criticat pentru activitatile sale.

Intrebat despre scandalurile in care a fost implicat Donald Trump, Ovidiu ne-a declarat ca „acestea sunt doar instrumente de propaganda”. „Consider ca scandalurile legate de Donald Trump nu sunt altceva decat instrumente de propaganda, lansate de portalurile de stiri liberale. Cele care ne acuza pe noi, conservatorii ca scriem stiri false. Tot ce nu se aliniaza cu modul de gandire liberal este considerat fals. Asa functioneaza mass-media din SUA”, ne-a mai spus Ovidiu.

Povestea romanului a ajuns in presa internationala dupa ce mai multe date au aratat ca stirile false au fost mult mai amplu distribuite pe reteaua de socializare decat stirile care dezminteau afirmatiile initiale. Asta in conditiile in care pentru un numar tot mai mare de oameni, in special pentru americani, Facebook a devenit principala sursa de transmitere de stiri. De astfel, reteaua de socializare a fost acuzata ca i-a adus victoria lui Donald Trump si a devenit tinta critcilor, precum si Google. Mark Zuckerberg a respins acuzatiile. Cu toate acestea, ulterior, atat Facebook, cat si Google au anuntat masuri impotriva site-urilor care promoveaza aceste stiri false.

Ovidiu sustine ca nu exista mare diferenta intre ceea ce face el si activitatea marilor agentii de presa. El a afirmat ca a sters de pe internet stirile care au fost demascate in totalitate. Mai mult, el sustine ca anumite informatii aparute in articolul celor de la inc.com sunt exagerari.

“Site-ul nu ar trebui sa fie asociat cu stirile false. intr-adevar, am publicat cateva articole care nu au provenit dintr-o sursa verificata, insa nu aveam de unde sa stiu daca informatia e OK sau nu. in plus, liberalii din Statele Unite considera ‘a fi fals’ ceea ce nu se aliniaza cu ideile lor”, a declarat romanul, pentru Libertatea.ro.

“si sunt multe alte site-uri care au fost acuzate de raspandire de continut fals, ca si: infowars.com, breitbart.com, ijr.com si multe altele. Nu mi se pare corect”, a continuat el, enervant de aceste acuzatii.

in timpul campaniei, pe site-ul Ending the Fed au aparut stiri precum ca Papa Francisc il sustine pe Donald Trump sau ca Hillary Clinton a vandut arme pentru gruparea jihadista ISIS, dar si multe altele. Prima stire falsa care a devenit virala a fost cea potrivit careia prezentatorea Megyn Kelly a fost concediata de Fox News. A patra stire falsa a fost cea care anunta ca Hillary Clinton nu poate sa detina nicio functie publica.

Titlurile stirilor au ajutat, cu siguranta, ca aceste materiale sa devina distribuite in numar urias pe Facebook.

„Papa Francisc socheaza lumea! il sustine pe Donald Trump la presedintie. Declaratia sa”
„S-a terminat! Emailul lui Hillary catre ISIS a fost divulgat si este mai grav decat se asteptau toti”
„Doar citi legea: Hillary Clinton este descalificata pentru a detine o functie publica”

Ovidiu tine insa mortis sa clarifice faptul ca a sters imediat stirile care s-au dovedit a fi false. intrebat de unde prelua articolele, Ovidiu ne-a spus ca a postat “o gramada de articole bazate pe sursa Wikileaks, din diverse surse. Am prieteni din SUA care imi trimit articole. Agentia de stiri InfoWars din SUA incurajeaza preluarea de continut din site-ul lor. Unele articole le verificam, altele nu, pentru ca proveneau dintr-o sursa credibila”, ne-a mai spus el.

Articolele raspandite de Ending the Fed au ajuns in top zece al stirilor false raspandite in perioada alegerilor americane, scriu jurnalistii americani. “Pe site am in jur de 10.000 de articole publicate. Liberalii au constatat ca patru sunt false – ceva de genul. Dar mentionez ca site-ul meu, endingthefed.com, nu ar trebui sa fie asociat cu un site de stiri false. Spun asta pentru ca a avea o opinie conservatoare nu inseamna ca ai scris un articol fals”, doreste Ovidiu sa precizeze, inca o data.

intrebat daca considera ca a influentat alegerile din SUA, Ovidiu recunoaste ca a jucat un rol, insa sustine ca nu asa cum este portretizat de presa din SUA. “Da, am influentat alegerile, insa nu cu stiri false. Pe site am o gramada de articole bune, informative”, a mai declarat Ovidiu, pentru Libertatea.ro.

Site-ul a fost infiintat in martie 2016 si a avut “peste 13 milioane de vizitatori, unici, lunar”, dupa cum marturiseste Ovidiu. Inc.com ridica numarul la 3,3 milioane de vizitatori unici din SUA, cei mai multi ajungand pe site direct de pe Facebook. “Cei de la INC Magazine au estimat traficul, dar nu este real”, precizeaza Ovidiu.

Acest lucru i-a adus castiguri substantiale romanului. Ca o comparatie, Paul Horner, care a realizat un site unde publica stiri false, a castigat 10.000 de dolari intr-o singura luna, dupa cum a marturisit acesta, intr-un interviu acordat Washington Post. Nu este clar cat a castigat romanul, iar acesta nu a dorit sa ofere declaratii pe aceasta tema. „Nu am facut treaba asta pentru bani”, a tinut, totusi, sa precizeze. Totodata, el marturiseste ca a primit amenintari pe Facebook, pentru ca l-a sustinut pe Donald Trump.

Ovidiu Drobota, in varsta de 23 de ani, mai detine si site-ul expunere.com, insa nu a dorit sa vorbeasca despre acest aspect. Totodata, recunoaste ca in trecut a fost hacker, insa nici despre acest aspect al vietii sale nu a dorit sa ofere mai multe detalii.

Ultimele stiri

Stiri