joi, martie 30, 2023

Un nou val de droguri „legale” a luat cu asalt piata neagra din Europa! Autoritatile sunt in alerta!

Drogurile sintetice sunt substante psihoactive nereglementate, care au efecte similare drogurilor controlate. Sunt disponibile pe internet, fiind vandute ca substante chimice pentru cercetare, saruri de baie sau alimente. In fiecare saptamana apare pe piata substanta noua.

„Piata drogurilor este dinamica, inovatoare si se adapteaza usor. Pentru combaterea acestei probleme sunt necesare investitii intelepte“, a spus directorul Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie Wolfgang Gotz.

Europa se confrunta cu un aflux foarte mare de noi droguri sintetice, motiv pentru care tarile europene sunt obligate sa-si inaspreasca legile intr-o incercare de a opri productia si traficul cu aceste narcotice, a anuntat Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie (OEDT). Aproape 300 de noi substante psihoactive au fost inregistrate in intervalul 2013-2015, se mentioneaza in raportul observatorului si Unitatii de Cooperare Judiciara a Uniunii Europene (Eurojust). Acestea sunt in principal produse sintetice pe baza de canabinoida, substanta chimica din planta canabis. In laborator se produce din canabinoida un numar mare de substante psihotrope care pot fi utilizate sub forma de spray sau se inspira cu ajutorul „tigarilor electronice” sau alte echipamente. In comunicat se precizeaza ca aceste produse sunt vandute ca „alternativa legala si in siguranta” a medicamentelor oficiale, insa se precizeaza ca o astfel de utilizare poate provoca efecte mai puternice decat marijuana clasica asupra creierului, putand fi si letale. Finlanda, Franta, Germania si Olanda vor sa-si consolideze legislatia prin care se vor simplifica procedurile judiciare cu ajutorul carora un traficant de droguri sintentice ar putea sa primeasca pedepse de pana la zece ani de inchisoare.

Sursa: rador.ro

Ultimele stiri

Stiri