Miopia face parte din grupul anomaliilor oculare descrise ca vicii de refractie. Se manifesta prin vederea neclara la distanta, vederea la aproape fiind buna.
Miopia se manifesta prin vederea neclara la distanta, vederea la aproape fiind buna. Poate fi prezenta de la nastere, poate aparea pe masura ce copilul creste, de multe ori apare in perioada pubertatii sau mai tarziu. Miopia creste odata cu varsta si in general evolueaza pana in jurul varstei de 25 de ani.
In incercarea de a vedea mai bine, efortul de acomodare al ochiului este permanent. De aceea, pot aparea dureri oculare, cefalee si senzatia de oboseala vizuala. Dificultatile de vedere ale miopului sunt la distanta, el are o vedere buna la aproape.
Este bine ca miopii sa evite eforturile fizice mari si loviturile in jurul capului datorita riscului dezlipirii de retina. Cu cat dioptriile sunt mai mari cu atat creste riscul. In cazuri rare aceasta afectiune poate aparea si spontan.
Oamenii de stiinta din Germania au stabilit ca persoanele care sufera de miopie sunt mai inteligente decat cele care nu au astfel de probleme legate de vedere. Cercetatorii de la Departamentul de Oftalmologie din cadrul Universitatii din Mainz au studiat aproape 3.500 de persoane. In afara de testele efectuate asupra ochilor pacientilor, au fost efectuate si teste referitoare la coeficientul de inteligenta al acestora. Rezultatele lor au indicat faptul ca persoanele afectate de miopie sunt mai inteligente si mai bine pregatite intelectual decat cele care nu au astfel de probleme. Scopul studiului a fost de a stabili cauzele cresterii incidentei miopiei in Europa. Acest defect al vederii care se manifesta prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mai mare afecteaza pana la 50% din persoanele cu studii superioare, cu varste de peste 40 de ani din Europa. Oamenii de stiinta au stabilit si o legatura intre inteligenta si timpul petrecut citind, care afecteaza, de asemenea, starea ochilor.
Sursa: Rador