marți, februarie 7, 2023

Un mare ziar european dezvaluie opt locuri in care sa te indragostesti de Romania!

De la Delta Dunarii, la seducatorul oras Sibiu, din Transilvania, o ruta cu peisaje de neocolit, printre cetati medievale si legende cu vampiri Romania arata din ce in ce mai mult ca o destinatie de vacanta: castele de basm si cetati medievale, fortarete izolaate care ne povestesc legende cu vampiri, biserici pictate in culori vii, munti stancosi si coline line, sate traditionale ce par din alte vremuri si peisaje fantastice, pentru a te bucura de natura, sport si studierea pasarilor.

1. Castelul Bran si legenda lui Dracula
Exista putine tari in care o legenda domina aproape complet imaginea sa turistica. Asta se intampla cu Romania si cu Dracula. Iar locul cheie este Castelul Bran, cu turnurile si crenelurile sale, ce domina un varf de munte din Transilvania, inconjurat de paduri si de ceata. O intreaga industrie se alimenteaza din proasta sa faima. Exteriorul este demn de un film de groaza, iar interiorul este oricum numai stralucitor nu, cu pereti albi si o curte plina de muscate. Legenda spune ca Vlad tepes (care a inspirat personajul contelui Dracula) a fost intemnitat aici, iar turistii merg pe urmele lui printr-o serie de curti si pasaje secrete. Castelul lui Dracula a fost abandonat timp de mai multe secole, pana cand, in 1920, a fost cedat reginei Maria a Romaniei, ca semn de recunostinta fata de eforturile sale de a pastra tara unita; de fapt, in fortareata exista mai multe informatii despre regina decat despre personajul creat de Bram Stoker. Exista mai multe case si pensiuni de sejur la Bran, desi majoritatea vizitatorilor vor petrece doar o zi, venind de la Brasov. De la Bran, de obicei, vizita se incheie cu o ascensiune spre Poiana Brasov, o mica statiune de schi cu 20 de partii, unde se spune ca a fost filmat „Cold Mountain” (2003).

2. Arta la cote maxime in Bucovina
Ascunse pe versantul estic al Carpatilor, manastirile pictate ale Bucovinei, declarate bunuri de patrimoniu mondial, sunt un exemplu al traditiei ortodoxe, cu influente romane, din Romania. Ele sunt cele mai originale ale crestinismului, iar frescele lor renvie pasaje biblice, pana la asediul Constantinopolului, din secolul al XV-lea. Manastirile au fost construite mai ales la ordinul domnitorului stefan cel Mare, care a fost ulterior canonizat. in total, exista o jumatate de duzina de manastiri, intinse pe o zona vasta a Bucovinei, caracterizate in principal de frescele lor exterioare, multe dintre acestea reusind sa supravietuiasca relativ intacte in iernile dure din regiune. Multe dintre aceste biserici au si mici muzee. Principalele sunt manastirea Arbore (predominant verde), Humor (cu rosu si brun), Voronet (albastru), Moldovita (ocru) si Sucevita (verde).

Ultimele stiri

Stiri