sâmbătă, aprilie 1, 2023

Un an de la Colectiv! Mii de oameni, in mars tacut prin Bucuresti, in memoria victimelor!

Aproape 5.000 de persoane au participat la marsul tacerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, cea mai mare parte a lor alaturandu-se pe parcurs. Marsul s-a incheiat in fata clubului Colectiv, dupa mai bine de o ora, oamenii oprindu-se la altarul dedicat celor 64 de victime ale tragediei.

Din Piata Universitatii au pornit in mars peste 2.000 de oameni la ora 14.00, insa pe drum numarul a crescut, apropiindu-se de 5.000 pana in momentul in care grupurile au ajuns in fata fostului club Colectiv.

In fata clubului, oamenii s-au oprit cateva secunde pentru a aprinde o lumanare si a pastra un moment de reculegere.

Coloana de oameni s-a intins pe mai bine de un kilometru, scrie News.ro.

Deasupra clubului Colectiv au fost eliberate 64 de baloane, care reprezinta victimele incendiului din urma cu un an. Baloanele au fost aduse de un grup de elevi din Slatina.

In timpul marsului, oamenii au mers in tacere, multi tinand in mana lumanari, poze cu prieteni sau rude raniti sau care si-au pierdut viata in tragedie, precum si mesaje de sustinere.

Oamenii s-au strans din jurul orei 13.00 in Piata Universitatii, iar numarul lor a ajuns la circa 2.000 in mai putin de o ora. Ei eu plecat la ora 14.00 in mars tacut catre clubul Colectiv, pe un traseu pe care au fost instituite restrictii de trafic.

La mars a participat si ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, iar dintre politicieni printre manifestanti si-a facut aparitia si proaspatul candidat USR la alegerile parlamentare Vlad Alexandescu, fost ministru al Culturii.

Primii care au ajuns in Piata Universitatii au fost parintii, rudele si prietenii victimelor din Colectiv, precum si supravietuitori ai incendiului.

Ei au venit cu bannere, flori si lumanari. in Piata a venit si un grup de elevi din Slatina, care tin in maini 64 de baloane albe, cu aripi.

Mai multe zeci de persoane sunt si in fata clubului Colectiv, unde inca de dimineata au fost depuse coroane de flori si aprinse lumanari. Printre primii care au venit pentru a aduce un omagiu victimelor au fost presedintele Klaus Iohannis si ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a facut, un apel catre patronii de cluburi ca, la ora 22.32, sa aprinda un proiector si ”sa ridice spre cer o raza de lumina”, in memoria celor 64 de tineri care si-au pierdut viata.

Un monument in memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv a fost inaugurat duminica, in Piata Bucur, dupa un an de la tragedia in urma careia au murit 64 de persoane.

Soclul monumentului este realizat din piatra de Dobrogea, iar statuia, reprezentand un inger, este sculptata in bronz. Acesta a fost realizat de artista Elena Surdu Stanescu si a fost ales de Asociatia Colectiv GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor sta scrise numele celor 64 de tineri care si-au pierdut viata dupa incendiul din seara de 30 octombrie 2015.

Costul monumentului a fost de 70.000 de euro, bani proveniti din donatii, dar si de la bugetul local al Primariei Sector 4.

Un alt monument, ridicat in memoria victimelor din Colectiv din initiativa Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost sfintit, duminica, in curtea bisericii Sfantul Nicolae – Brosteni, lacasul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

De la ora 16.30 sunt programate concertele din cea de-a treia zi a festivalului caritabil organizat de Asociatia Colectiv GTG 3010 la Beraria H.

Vor sustine recitaluri trupele: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Camarasan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Roadkillsoda, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne.

Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a facut, vineri, un apel catre patronii de cluburi ca duminica, la ora 22.32, sa aprinda un proiector si ”sa ridice spre cer o raza de lumina”, in memoria tinerilor care si-au pierdut viata in tragedia din urma cu un an.

”Noi duminica, la 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumina. As ruga pe toti patronii de cluburi ca la 22.32, poate ar putea face un astfel de gest, sa tina un mic moment si sa ridice spre cer o raza de lumina. Noi o vom face de la Colectiv”, a afirmat presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

Pe 30 octombrie 2015, formatia rock Goodbye to Gravity isi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert in clubul Colectiv.

In urma incendiului care a izbucnit in clubul bucurestean si-au pierdut viata patru dintre cei cinci membri ai trupei, alaturi de jurnalisti si fani. in afara celor 64 de tineri decedati, peste 160 de oameni au fost raniti in incendiu.

Ultimele stiri

Stiri