sâmbătă, aprilie 1, 2023

Uimitoarele utilizari si efecte tamaduitoare ale mustarului

 

Mustarul este unul dintre cele mai apreciate condimente din Romania, dar cati dintre noi stim ce efecte terapeutice are asupra organismului nostru? In cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva informatii esentiale despre al doilea cel mai apreciat condiment din intreaga lume.

Semintele de mustar, in forma lor naturala sau sub forma de pasta, sunt un condiment nelipsit de pe mesele romanilor si fara de care traditionalii mititei sau carnati nu ar mai avea aceeasi savoare. Mustarul, fiind cunoscut in toata lumea, si-a castigat titlul de „condimentul natiunilor”, fiind al doilea cel mai popular condiment din lume dupa piper.

Mustarul este o planta erbacee anuala, rezistenta, care face parte din familia cruciferelor (Brassicaceae), din care fac parte legume precum varza, broccoli si conopida. Europa si Asia sunt principalele continente pe care se dezvolta cel mai bine aceasta planta. Exista o mare diversitate de plante de mustar care au fost descoperite pana in prezent (circa 40), dar doar 3 dintre acestea sunt larg raspandite. Acestea sunt : mustarul alb (Brassicaceae alba sau Brassica hirta), mustarul negru (Brassicaceae nigra) si mustarul brun (Brassicaceae juncea).

Desi este numit mustar alb, semintele sale rotunde si dure sunt de culoare galbena, pana la cafeniu deschis. Stratul exterior, ca o membrana, este decojit inainte de comercializare. Cu gustul sau mai ponderat si durabilitatea sa, este cel mai utilizat pentru a produce mustarul generic si pentru muraturi. Florile galben-aprins produc pastai paroase, lungi de 2,5-5 cm, fiecare continand aproximativ 6 seminte, cu diametrul de 1-2 mm. Cu putin inainte ca semintele sa ajunga la maturitate, plantele sunt recoltate si uscate. Semintele uscate nu au niciun fel de parfum, dar dupa ce sunt mestecate o vreme elibereaza un gust iute-patrunzator, potrivit site-ului condimenteweb.ro. Semintele de mustar alb sunt folosite in special pentru prepararea pastelor de mustar, fiind superioare celor de mustar negru si brun, datorita faptului ca substanta care le confera iuteala (p-hidroxi-benzil-isothiocanat) este non-volatila si stabila.

Mustarul negru are florile mai mici, pastaile sunt netede, bombate si produc mai multe seminte. Pe langa faptul ca sunt rotunde si dure, culoarea semintelor acestui soi are o paleta de la cafeniu pana la negru. O alta caracteristica a mustarului negru este gustul puternic picant. Mustarul negru este folosit exclusiv ca pasta.

Mustarul brun il recunoastem dupa frunzele rotunjite la baza si subtiri la varf. Pastaile acestuia au o dimensiune intre 3-5 centimetri, iar gustul este asemanator celui alb si negru, singura diferenta fiind ca, spre deosebire de cel alb, este putin mai picat. Semintele se pot folosi ca atare, prajite intregi, pentru a fi adaugate in anumite mancaruri.

Pasta de mustar este un condiment des folosit in Europa centrala si de nord, foarte potrivit pentru carnea fiarta sau prajita si pentru mezeluri. Este, de asemenea, foarte des folosita ca ingredient in prepararea sosurilor, intrucat semintele de mustar contin emulgatori, imbunatatind nu numai aroma, ci dand si consistenta sosurilor. In afara de condiment in sosuri si tocanite, semintele de mustar au un efect conservant, fiind folosite la prepararea muraturilor sau pentru a „indulci” anumite preparate acide. Sunt benefice pentru sanatate: triptofanul, considerat „aminoacidul fericirii”, se gaseste in cantitati importante in semintele de mustar.

Boabele de mustar au in componenta: mucilagii, substante minerale (sodiu, potasiu, magneziu, selenium, proteine si calciu), acizi grasi esentiali (omega-3 si omega-6), fibre alimentare, vitamina A, vitamina C, fier, vitamina D, vitamina B6, vitamina B-12, proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrina) si un ferment (mirozina).

In medicina, sunt folosite doua soiuri: mustarul alb si mustarul negru. In scop fitoterapeutic, se utilizeaza semintele (fructele), care trebuie recoltate dimineata sau in zilele innorate, in lunile iulie sau august. Acestuia i s-au atribuit multe efecte tamaduitoare inca de catre cele mai vechi culturi.

Mustarul alb se foloseste sub forma de boabe de mustar, iar cel negru sub forma de faina. Esenta de mustar intra in compozitia unor medicamente antireumatice si se utilizeaza la prepararea spirtului de mustar.

Mustarul este un bun laxativ, scade colesterolul, stimuleaza buna functionare a circulatiei sangelui, este un bun antiinflamator si stimuleaza pofta de mancare. Semintele de mustar contin niacina, ce ajuta la mentinerea unei tensiuni normale. In acelasi timp, niacina ajuta la scaderea nivelului de colesterol, protejand arterele impotriva aterosclerozei.

Mustarul are un efect antibiotic si echilibreaza tensiunea arteriala. Gratie continutului de sulf, semintele de mustar au proprietati antifungice si antibacteriene, fiind indicate in cazul infectiilor. De asemenea, este dovedit faptul ca baia cu boabe de mustar este un bun medicament impotriva racelilor, pune sangele in miscare si alunga frisoanele, potrivit site-ului gradinamea.ro.

Mustarul, avand proprietati antiinflamatoare, calmeaza migrenele si este un bun „aliat” impotriva astmului, bronsitei, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei, si gripelor.

Specialistii indeamna pe cei care sufera de constipatie cronica sa consume cate o lingurita de boabe de mustar cu lapte sau cu apa (zi de zi se creste doza de administrare pana la o lingura). Acest tratament se ia sub forma de cure, pe o perioada de o saptamana, urmata de o pauza de zece zile.

Semintele de mustar protejeaza si impotriva cancerului gastrointestinal, anumite studii demonstrand ca semintele de mustar pot chiar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase prezente si pot preveni formarea altora noi.

Uleiul de mustar este cunoscut si el drept un fabulos si stravechi remediu de stimulare a cresterii parului. Betacarotenul convertit in vitamina A ajuta la fortifierea si hidratarea parului, dar contribuie si la mentinerea sanatatii scalpului.

Semintele de mustar imbunatatesc sistemul imunitar si cresc capacitatea organismului de a face fata bolilor, deoarece sunt pline de minerale esentiale, precum fier, mangan, magneziu, cupru.

Boabele de mustar brune au un efect mai puternic si sunt recomandate pentru a fi folosite in dieta de slabit. Gustul usor picant taie pofta de mancare. Nutritionistii sustin ca multe condimente picante, printre care si boabele de mustar, ne ajuta sa mancam mai putine alimente grase si dulci si mai multe alimente sarace in calorii. De asemenea, boabele de mustar contin o cantitate importanta de proteine si de fibre, astfel incat senzatia de satietate se instaleaza foarte repede.

Trebuie, insa, sa avem in vedere, atunci cand ne hotaram sa incepem o dieta care include boabele de mustar, ca acestea sunt interzise persoanelor care sufera de colon iritabil. Tratamentele cu mustar nu sunt indicate nici copiilor cu varste pana in 6 ani, potrivit site-ului sfatulmedicului.ro.

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri

Stiri