miercuri, martie 29, 2023

Uimitoarele medicamente ale stupului – Tratamente cu tinctura de propolis

Propolisul este unul dintre medicamentele pretioase ale stupului. Acesta a fost supus unui numar mare de cercetari stiintifice, desi utilizarea populara i-a confirmat din plin eficienta in tratarea unui numar mare de afectiuni.

Propolisul este un ,,cocteil” de substante vindecatoare, adunat de albine din mugurii si de pe scoarta plopilor, a mestecenilor, a castanilor, a salciilor, a frasinilor, a aninilor si ale unor specii de pomi fructiferi.

In timp, acest elixir cu virtuti de antibiotic produs de albine si-a dovedit eficienta in peste 200 de boli, de la afectiuni respiratorii, ale pielii si pana la cancer.

Propolisul se gaseste sub forma de diferite preparate, unul dintre acestea fiind tinctura de propolis.

Astfel, daca nu vrem sa luam acest remediu gata preparat din comert (se gaseste practic in toate farmaciile si magazinele naturiste), putem sa-l obtinem acasa: se pun intr-un borcan cu filet cincisprezece linguri rase de propolis, peste care se adauga doua pahare (400 ml) de alcool alimentar de 90 de grade.

Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, timp in care se agita zilnic, dupa care se filtreaza. Tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu cate 50 de picaturi, puse pe putina paine uscata sau in miere, de patru ori pe zi.

Cu foarte putine exceptii, pe care le vom preciza ulterior, tinctura de propolis nu se administreaza diluata in apa, deoarece anumite substante din compozitia sa se intaresc in contact cu apa, devenind insolubile si ca atare trec prin organism fara efect. De asemenea, nu se ia tinctura de propolis simpla, deoarece in contact cu saliva se va produce acelasi efect ca in cazul diluarii in apa.

Iata in ce tratamente se foloseste tinctura de propolis!

Ulcer si gastrite

Se pun 30 de picaturi de tinctura de propolis pe o felie de paine alba uscata, se amesteca bine si se inghite pe stomacul gol. Se iau 4-6 asemenea doze pe zi, care au efect cicatrizant asupra peretilor gastrici, regleaza cantitatea de sucuri acide secretate.

Mare atentie, insa! Daca nu se administreaza pe o cantitate suficient de mare de paine uscata, tinctura poate agrava, din cauza alcoolului pe care il contine, gastrita.

Reface imunitatea organismului

Mai multe studii realizate in Japonia, Statele Unite si Rusia au demonstrat ca propolisul activeaza foarte puternic sistemul imunitar. Astfel, tinctura de propolis administrata sistematic mareste productia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai ,,agresive”, ceea ce determina o mai mare rezistenta la infectiile cu orice tip de germen. Pentru cresterea imunitatii se face o cura de 3 saptamani, timp in care se iau cate 30-40 de picaturi de tinctura de propolis, de 4 ori pe zi.

Hipertensiune si tulburari de ritm cardiac

Cercetarile realizate in spitalul de cardiologie din Jiangsu, China, au pus in evidenta ca administrarea a 300 mg de propolis (aproximativ 150 de picaturi de tinctura) zilnic conduce la scaderea presiunii arteriale, la normalizarea ritmului cardiac, la scaderea cantitatii de colesterol din sange. De asemenea, s-au constatat efecte de refacere a elasticitatii vaselor de sange.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>

Ultimele stiri

Stiri