Studiile recente arata ca un consum moderat, de patru-cinci castane pe zi, aduce numeroase beneficiisanatatii: combate anemia, reduce nivelul colesterolului „rau”, trateaza neplacerile digestive si revigoreaza sistemul nervos.
Sa stii ca atat castanele comestibile, cat si cele salbatice pot fi consumate sub forma de preparate terapeutice, insa e bine sa ceri avizul medicului inainte. Mai ales daca este vorba despre tuse, reumatism si varice.
Tu stii sa le deosebesti pe cele comestibile de cele salbatice? Daca primele pot fi consumate fierte sau prajite, datorita gustului deosebit si al proprietatilor benefice pentru organsim, castanele sabatice pot face minuni pentru organism, daca sunt administrate cu precautie, la recomandarea medicului. Contin o substanta toxica, numita esculina, care are proprietati anticoagulante, de aceea ar trebui evitate de femeile insarcinate, de cele care alapteaza si de persoanele care sufera de afectiuni renale sau de ficat si care iau coagulante.
Castanele comestibile au invelis spinos si des, care se deschide atunci cand fructul este copt. Cele salbatice nu au codita, sunt mai mari si mai rotunde decat cele comestibile, iar coaja lor are spini rari si mai mici.
Castanul are si o legenda!
Se spune ca un tanar dobrogean, pe numele Castan, ramas fara tata si cu o mama grav bolnava, isi ducea traiul muncind cu ziua si primind mancare din partea celor mai inimosi. Ori de cate ori simtea ca ii e greu, acesta mergea la maginea padurii unde era un pom inalt, caruia ii spunea necazurile. Dupa ce se stinse si mama sa, tanarul se intoarse in padure si i se planse copacului ca n-a avut bani nici de lumanari. A doua zi, dimineata, pomul inflorise, iar florile sale semanau cu niste lumanari. Castan s-a gandit ca este o minune si a inceput sa-i folosesca florile, fructele si frunzele pentru tot felul de leacuri. Locuitorii satului i-au pus pomului numele castan, dupa baiatul care i-a descoperit puterile vindecatoare.