marți, februarie 7, 2023

Tunelul secret al Castelului Corvinilor! Legendele care invaluie in mister cetatea!

 

Despre un posibil tunel secret al Castelului Corvinilor circula trei legende, desi nimeni nu a reusit sa probeze exista unei astfel de galerii ascunse de ochii lumii.

Astfel, povestea tunelului secret de la Castelul Corvinilor, are cel putin trei legende, una mai interesanta decat cealalta, conform Ziarului Hunedoreanului.

Una dintre legende spune ca tunelul ar fi fost sapat acum mai multe sute de ani si ca acesta ar fi pornit de sub una dintre incaperile castelului sau din apropierea monumentului (de pe Dealul Sanpetru – locul unei asezari preistorice) si ar fi fost indreptata spre Cetatea Devei, aflata la aproape 20 de kilometri de Hunedoara. Mitul este legat de faptul ca in Dealul Cetatii Devei au fost in trecut mai multe intrari in galeriile miniere, ale carori intrari pot fi vazute. intr-o varianta a povestii se spune ca tunelul a fost sapat de prizonierii turci si era folosit pentru deplasarea armatelor care aparau castelul si cetatea.

„O astfel de legenda nu este confirmata prin documente, iar pana in prezent nu s-a descoperit, in urma cercetarilor arheologice intreprinse asupra incaperilor si salilor Castelului Corvinilor, urmele unui tunel”, a precizat, pentru sursa citata, Ioan Bodochi, muzeograf la Castelul Corvinilor.

O a doua varianta vorbeste despre faptul ca tunelul este, de fapt, o prelungire a fantanii din interiorul curtii, sapata in stanca de trei prizonieri turci, care ar fi fost ucisi din ordinul Elisabetei Szilagyi, sotia lui Ioan de Hunedoara, dupa ce au dat de apa. De fapt, sustin reprezentantii Muzeului Castelului Corvinilor, fantana adanca de aproape 30 de metri ar fi fost o cisterna, iar apa care se vede pe fundul ei este apa de ploaie.

„Lasand la o parte legenda, exista mai multe teorii despre zidirea fantanii. Una dintre ele provine de la cei care au cercetat-o in secolul XIX, si au oferit primele date despre castel. Unul dintre cercetatori afirma ca a sapat zece metri in adancime, pe fundul ei, si constata ca fantana este de fapt o cisterna, prelungita printr-un alt tunel care duce catre rau, si ca nu s-a gasit izvor in stanca masiva”, relata, recent, muzeografa Delia Roman.

Despre existenta unui tunel la Castelul Corvinilor exista si o a treia legenda, inspirata din povestea documentata a Barbarei (Anei) Torok, sotia lui Ioan Torok, un fost nobil care a stapanit Castelul Corvinilor in secolul XVI. Domnita a fost executata pentru adulter, iar trupul femeii a fost asezat intr-un sicriu de clestar si ascuns in tunelul care ar face legatura dintre Castelul Corvinilor si o biserica din vecinatatea monumentului: fie biserica reformata, fie o biserica aflata in trecut in gradina Castelului Corvinilor, numita „biserica popilor rosii”, despre care nu se cunosc detalii.

Castelul Corvinilor va fi restaurat prin fonduri europene in valoare de 22 de milioane de lei, durata de implementare a proiectului fiind de peste 5 ani.

Ultimele stiri

Stiri