Cu totii stim ca unele joburi sunt foarte riscante, periculoase, toxice sau foarte deprimante. Iar soferii de metrou fac parte din aceasta categorie de persoane. Presedintele Sindicatelor de la Metrou a lansat o teorie conform careia aerul de la metrou este toxic.
Cu totii stim ca unele joburi sunt foarte riscante, periculoase, toxice sau foarte deprimante. Iar soferii de metrou fac parte din aceasta categorie de persoane. Presedintele Sindicatelor de la Metrou a lansat o teorie conform careia aerul de la metrou este toxic.
Tot el a dezvaluit informatii despre faptul ca gurile de aerisire de la metrou nu sunt conforme normelor si ca limita maxima admisa a noxelor a fost depasita nu o data, ci de opt ori. Un institut de cercetare suedez a facut aceste demersuri la mai multe metrouri, inclusiv cel din Bucuresti, iar cetatenii au aflat ce stiau angajatii Metrorex de ceva vreme – aerul de la metrou ne poate imbolnavi de cancer.
Ce se intampla daca petreci mult timp la metrou – un institut suedez a aratat ca aerul de la metrou este toxic
Cercetatorul suedez Hanna Karlsson, de la Institutul Karolinska a vorbit despre efectele devastatoare ale aerului de la metrou asupra sanatatii umane. Se pare ca acestea nu sunt doar vorbe aruncate la intamplare, caci anual, din 1990 pana astazi, cei care lucreaza in subteran pierd, in medie, 15 colegi pe an, inainte ca acestia sa iasa la pensie.
Studii efectuate pe aerul de la metrou nu au fost efectuate doar de catre suedezi. Matt Loxham, de la Universitatea Southamton din Anglia a condus o echipa de cercetatori, care au analizat particule de praf colectate de la una din statiile de metrou europene. Au constata ca aerul de la metrou este unul foarte toxic.
Ce se intampla daca petreci mult timp la metrou – particulele minuscule de fier si cupru, periculoase pentru organismul uman
Ceea ce este foarte periculos in aerul de la metrou, explica Matt Loxham, este faptul ca circula particule minuscule de fier si cupru, care pot patrunde usor in organism, in ficat, creier sau plamani. Cercetatorii au explicat ca activitatea mecanica pe caile ferate subterane la temperaturi foarte ridicate sunt vinovate pentru generarea prafului bogat in metale, care ajunse in organism pot fi extrem de daunatoare.
Desi Metrorex a admis ca instalatiile de ventilare de introducere si evacuare a aerului sunt invechite, sustine ca proiectele de modernizare nu au fost finantate inca si ca se intentioneaza perfectionarea lor. Pana atunci, mii de oameni sunt expusi la riscul crescut de a se intoxica cu aerul de la metrou.
In urma studiilor autoritatilor, se pare ca cei care aleg sa mearga cu metroul reprezinta cca 20% din totalul celor care utilizeaza mijloacele de transport in comun, iar lungimea retelei de metrou reprezinta cca 4% din totalul retelei de transport in comun din Bucuresti. Cu toate acestea, nu este recomandat sa va petreceti prea mult timp la metrou.
Sursa: clicksanatate.ro