Caracterizata de niveluri ridicate de zahar in sange, aceasta conditie afecteaza capacitatea organismului de a produce insulina sau de a utiliza in mod eficient insulina. Desi exista numeroase optiuni de tratament disponibil pentru a tine nivelul zaharului sub control, caile de atac naturale pot face minuni.
Diabetul este o afectiune atat de raspandita la nivel mondial incat medicii au catalogat-o drept ,,epidemica”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii in stadiu incipient este extrem de importanta, intrucat pot fi evitate complicatii majore precum afectiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.
Ca si in cazul altor afectiuni, farmacia verde a naturii ofera numeroase leacuri manastiresti pentru diabet. Iata cateva dintre ele!
Brusturele
Aceste buruieni, ignorate de cei mai multi dintre noi, sunt adevarate medicamente naturale care pot ameliora mai multe boli.
Proprietatile vindecatoare ale brusturelui sunt cunoscute din vremuri stravechi. Este indicat celor care sufera de diabet, deoarece are rolul de a reduce producerea de glucoza la nivel hepatic, echilibrand in acelasi timp concentratia de insulina.
Radacina de brusture se spala, se curata si se taie in bucati cat mai mici. Se iau aproximativ 50 g de radacina, peste care se adauga 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasa la macerat 15 zile si se agita in fiecare zi. Se strecoara si se depoziteaza la rece, in recipiente mici, inchise la culoare. Se ia zilnic cate o lingurita amestecata cu o ceasca de apa
Infuzia de teci de fasole
Ceaiul de teci de fasole este renumit in tratarea diabetului si pentru scaderea glicemiei.
Se realizeaza un decoct din 1 lingura de teci la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Pentru extractie dubla: 4 linguri de planta se lasa la macerat, peste noapte, intr-un litru de apa, apoi se fierbe pana scade la jumatate si se consuma in decursul unei zile.
Ceai de afin
Ceaiul de afin nu poate lipsi din nicio dieta a diabeticilor. Se prepara astfel: o lingura de frunze maruntite se pune in 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute si se strecoara. Se consuma 2-4 cani pe zi.
Se mai poate folosi si sub forma de macerat: se pun doua lingurite de planta macinata cu rasnita de cafea in 250 ml apa, pentru 12 ore, apoi se strecoara. Se poate lua chiar praful care se obtine din frunze uscate, care se tine sub limba cateva minute, apoi se inghite. Se poate face acest lucru de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de mese. Se poate adauga acest praf in ciorbe sau mancaruri.
Ceai de frunze de dafin, salvie, coada-calului, galbenele, flori mici, cimbrisor
Se fierbe o lingurita de amestec la o cana cu apa timp de 3 minute. Se consuma zilnic trei cani, cate una inaintea fiecarei mese principale cu o jumatate de ora.
Ovaz
Un pahar (200 ml) de ovaz nedecorticat se clateste cu apa rece, se toarna intr-un vas cu capac si se opareste cu un litru de apa clocotita. Se acopera si se lasa sa infuzeze timp de 12 ore. Se strecoara prin trei straturi de tifon si lichidul rezultat se bea in trei reprize, timp de o zi. Tratamentul dureaza trei luni, dupa care se face pauza o luna.
Sursa: clicksanatate.ro