Medicii ii aud destul de des pe pacientii lor plangandu-se de transpiratii nocturne. Dar, in cazul in care dormitorul tau nu este neobisnuit de cald sau daca nu porti prea multe asternuturi, acest lucru ar trebui sa te faca sa-ti adresezi un semn de intrebare.
Este normal sa transpiram noaptea, atunci cand dormim, daca suntem imbracati prea gros sau daca in camera este prea cald. In alte conditii insa, transpiratiile nocturne pot fi semn de boala.
Transpiratia excesiva, numita si hiperhidroza, apare din cauza unei secretii abundente si anormale a glandelor sudoripare. Administrarea unor medicamente poate da hiperhidroza la unele persoane. Printre acestea se numara pastilele vasodilatatoare, cele care scad glicemia si antidepresivele.
De asemenea, hiperhidroza este frecventa la femeile aflate la menopauza, din cauza bufeurilor. Si persoanele care consuma seara o cantitate mare de alcool pot avea transpiratii pe timpul noptii, potrivit clickpentrufemei.ro.
Carenta de calciu
Transpiratia excesiva din timpul noptii, localizata mai ales in zona capului, poate semnala lipsa de calciu la sugari si la copiii de pana la patru ani. De asemenea, aceasta carenta se poate asocia si cu o lipsa de magneziu.
Un semn al TBC-ului
Printre bolile care pot avea ca simptom transpiratia excesiva nocturna se numara anemia, hipertiroidia, tuberculoza si diferite tipuri de cancer. De obicei, in TBC, hiperhidroza este insotita si de alte simptome, precum tuse persistenta, febra, oboseala accentuata si lipsa poftei de mancare.
Mai rar, sudoarea abundenta poate semnala leucemia sau limfomul Hodgkin (tip de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic). Si in aceste situatii, hipersudoratia este asociata altor manifestari, precum scaderea in greutate, astenia si oboseala intensa, sangerari ale gingiei si marirea nodulilor limfatici la nivelul axilelor, gatului sau in zona inghinala.
De asemenea, transpiratia abundenta pe timp de noapte mai poate aparea in caz de endocardita (infectie a valvelor inimii), accident vascular cerebral, infarct miocardic, coma hipoglicemica (la diabetici), bronsita, osteomielita (inflamatie a osului si a maduvei data de infectarea cu diversi germeni), abcese sau in alte infectii, cum este cea cu HIV.
Sursa: realitatea.net