Ploaia de aur este o planta lemnoasa, de 2 pana la 5 metri inaltime, cu o ramificatie puternica, inca de la baza. Ramurile tinere au scoarta deschisa la culoare. Pe masura ce se maturizeaza, scoarta devine brun-roscata. Ramurile sunt arcuite si goale in interior. Din ele chinezii confectioneaza arcusuri pentru un instrument muzical traditional cu corzi, numit ajaeng.
Florile ploii de aur apar primavara, in aprilie, inaintea frunzelor. Au culoarea galbena sau galben-verzuie si patru petale, alungite si unite la baza, formand o corola tubuloasa. Se insira des de-a lungul ramurilor, una cate una sau in buchetele de cate doua – trei.
In medicina traditionala sunt folosite, de la Forsythia suspensa, in special fructele uscate (semintele), dar si frunzele, tulpina si radacinile. Din acestea se prepara ceai, extract, ulei esential, esenta, suc, decoct. Fructele contin lignani (fitoestrogeni), flavonoide (rutin), triterpenoide (acid betulinic, acidul oleanolic, acid ursolic etc.), potrivit agerpres.ro.
In medicina naturista chineza este considerata una din cele 50 de ierburi fundamentale si este folosita de peste 4000 de ani in terapia cancerului. Se cultiva in nord-estul Chinei, pe fluviul Yangtze si in provincia Yunnan si in functie de sezoanelor de cules, se impart in doua soiuri — Qing Qiao (fructe Forsythia verde) si Lao / Huang Qiao (fructe uscate/ Forsythia galben). Forsythia a fost inregistrata pentru prima data in Shennong Bencao Jing, de catre Tao Hongjing care consemna utilitatea acesteia in tratarea starilor cu temperatura si frisoane; abcese si inflamatii; leziuni maligne si tumori.
Forsythia este utilizata in tratamentul bronsiolitei, amigdalitei, durerii in gat, febrei, varsaturilor, bolilor de inima, gonoree, dureri si inflamatii, precum si in cazul unor eruptii cutanate. Acidul oleanolic pe care il contine ajuta la protejarea inimii, induce diureza si scade tensiunea arteriala.
Este mai frecvent utilizata ca planta aromatica. Motivele pentru care se utilizeaza pe scara larga sunt lipsa toxicitatii si actiunea blanda asupra sistemului digestiv. De asemenea planta este inclusa in formule care au devenit cunoscute pentru eficienta lor in tratarea starilor febrile.
Frunzele sunt indicate in tratarea hipertensiunii arteriale, diaree, dureri in gat. Decoctul de flori si fructe necoapte Forsythia are efecte bactericid, acaricid si este bun in ingrijirea pielii. Spalarea fetei cu acest decoct dimineata sau inainte de a merge la culcare, o data pe zi, poate reduce in mod eficient aparitia melasmei (pigmentare faciala), a acneei si a ridurilor. De asemenea, decoctul poate preveni varsaturile si proteja ficatul.
Sursa: realitatea.net