sâmbătă, aprilie 1, 2023

Toti barbatii din Romania ar trebui sa faca aceste analize cu regularitate!

Toti barbatii ar trebui sa-si monitorizeze starea de sanatate a organismului printr-o serie de analize medicale regulate. In continuare va vom prezenta unele dintre cele mai importante analize pe care ar trebui sa le faca orice barbat din Romania.

Cel putin o singura data pe an trebuie facut un set complet de analize, astfelincat sa va asigurati ca sanatatea voastra nu a suferit nici o modificare. Boliprecum cancerul de colon, diabetul si chiar impotenta pot fi tratate eficientdaca sunt depistate precoce. Iata de ce analize are nevoie orice barbat.

1. Testul de depistare a cancerului la prostata

Cancerul la prostata este, cel putin in Statele Unite, cea de-a doua cauza a deceselor in randul barbatilor, dupa cancerul de piele. Testele pot depistaboala, chiar inainte de a aparea primele simptome, ceea ce face ca tratamentul sa fie eficace. Medicii urologi recomanda ca primul test de depistare a cancerului de prostata sa se faca dupa implinirea vastei de 40 de ani si chiar mai devreme daca in familie exista precedente.

2. Testul de depistare a cancerului testicular

Aceasta forma rara de cancer se dezvolta in zona glandelor reproductive. Eapoate aparea intre 20 si 54 de ani. De aceea este recomandat ca la fiecarevizita la medicul de familie sa solicitati si o trimitere pentru a face testul. Prezinta un risc major barbatii care au avut cazuri similare in familie sau care au avut probleme cu testiculele necoborate in scrot. Barbatii se pot controla si singuri si pot observa daca in scrot exista noduli tari sau moi saudaca testicului si-a schimbat forma sau marimea.

3. Colonoscopie

Barbatii au un risc crescut, fata de femei, de a dezvolta cancer colorectal. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta boala este depistareapolipilor de pe colon inainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie facuta regulatdupa depasirea varstei de 50 de ani si chiar mai devreme daca exista in familie precedent.

4. Testul de cancer la piele

Societatea Americana de lupta impotriva cancerului si Academia Americana de Dermatologie recomanda ca fiecare barbat sa-si faca singur o examinare. Mai exact el trebuie sa verifice daca orice semn (pata, alunita, neg) de pecorpul sau isi modifica marimea, culoarea sau forma. La cea mai mica banuiala, el trebuie sa se duca la medicul dermatolog care il va supune la analize amanuntite. Barbatii in varsta sunt de doua ori mai predispusi sadezvolte cancer de piele decat femeile de aceeasi varsta.

5. Masurarea tensiunii arteriale

Riscul de a avea tensiune marita creste odata cu inaintarea in varsta. Este, de asemenea, tensiunea arteriala mare poate fi cauzata de supraponderabilitate si un regim de viata nesanatos. O tensiune ridicatapoate duce la complicatii grave precum anevrismul, boli cardiovasculare, atac vascular si blocaj renal. O tensiune normala este 120/80 sau mai putin. Riscurile incep sa apara de la 140/90 in sus. Intrebati-va medicul de familie cat de des ar trebui sa va masurati tensiunea arteriala. El va cunoasteantecedentele si e cel mai in masura sa va spuna acest lucru.

6. Masurarea nivelului colesterolului

Un colesterol marit este sinonim cu ingrosarea vaselor de sange. De aicirezulta o serie intreaga de complicatii: boli cardiovasculare, ateroscleroza, atac de cord si accidente vasculare. O schimbare a stilului de viata sitratamentul medicamentos (luat in urma recomandarii unui specialist) va pot salva. Intre 20 si 35 de ani, nivelul de colesterol ar trebui controlat la fiecare 5 ani. Dupa 35 de ani, colesterolul trebuie masurat in fiecare an.

7. Masurarea glicemiei

O treime dintre americani nu stiu ca au diabet. Pentru ca nu-si masoaranivelul glicemiei, ei lasa boala sa-si faca de cap. Complicatiile rezultate in urma diabetului de tip 2 sunt bolile cardiovasculare, boli de rinichi, atac vascular, orbire (din cauza deteriorarii vaselor de sange de pe retina), impotenta. Diabetul poate fi controlat, in special daca este depistat la timp, printr-un regim alimentar sanatos, miscare fizica, medicamentatie. Un barbat sanatos ar trebui sa-si faca testul glicemiei, dupa 45 de ani, cu o regularitate de o data la trei ani. Insa daca in familie exista cazuri cu diabet, testul ar trebui facut mai des si mult mai devreme.

8. Testul HIV

Virusul HIV duce la SIDA. Toata lumea stie deja ce e cu aceasta boala. Din pacate, inca nu s-a descoperit un tratament sau vaccin impotriva ei. Existaunele medicamente care impiedica HIV sa se transforme in SIDA, dar au efecte adverse serioase. O persoana infestata cu HIV poate sa nu aibasimptome multe vreme. Singura modalitate de a afla daca esti sau nu seropozitiv este sa-ti faci analizele de sange. Chiar daca esti infestat, o perioada de cel putin 6 luni este posibil sa iti iasa testul negativ. Daca crezi ca e posibil sa fi fost expus la virusul HIV consulta imediat un medic. El iti vaspune ce ai de facut. Ai un risc cresut sa fi contractat HIV daca ai avutcontacte sexule neprotejate (normale, orale, anale), daca esti consumator de droguri injectabile.

9. Testul de depistare a glaucomului

Aceasta boala a ochiului afecteaza nervul optic gradual pana cand se ajunge la orbire. Din pacate, efectul este ireversibil. In plus, foarte ingrijorator estefaptul ca orbirea se poate instala chiar inainte ca barbatul sa-si dea seama de simptome. O masurare a tensiunii oculare poate depista precoce boala. Un barbat trebuie sa-si faca testul o data la 2-4 ani sub 40 de ani, o data la 1-3 ani (intre 40 si 45 de ani), o data la 1-2 ani (55-64 de ani) si la fiecare 6-12 luni (peste 65 de ani). Daca ai antecedente in familie, cere sfatul medicului cu privire la frecventa cu care ar trebui sa faci acest test.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Ultimele stiri

Stiri