Echipajele companiilor aeriene au raportat probleme de sanatate ca urmare a expunerii la aerul contaminat timp de mai multi ani. Simptomele cele mai des intalnite sunt: iritatia ochilor, nasului si a gatului, dureri de cap, stare de confuzie si ameteli, oboseala, slabiciune, stare generala de rau si dificultati de concentrare.
Chiar si pasagerii s-au plans ocazional de simptome similare, dar in cazul acestora aceste afectiuni s-au produs mult mai rar (ceea ce nu este surprinzator avand in vedere faptul ca acestia calatoresc mult mai rar cu avionul in comparatie cu personalul navigant). Simptomele se pot datora actiunii unor compusi organofosforici, cum ar fi tricrezil-fosfat (TCP); un aditiv ignifug din uleiul motoarelor cu reactie si din fluidele hidraulice. In afara faptului ca aceste substante chimice sunt iritante, ele reprezinta un compus neurotoxic care poate afecta functiile sistemului nervos si poate provoca probleme cognitive, emotionale si de comportament.
Inca din timpul celui de-al doilea razboi mondial se cunoaste faptul ca dozele mari de organofosfati pot cauza probleme de sanatate si chiar moartea. Cu toate acestea, controversa ramane deschisa cu privire daca concentratiile scazute sunt intr-adevar daunatoare sanatatii. Este dificil de stabilit o legatura intre gradul de expunere la aceste substante chimice si problemelor cronice de sanatate. In conditiile absentei unei monitorizarii a calitatii aerului la bordul aeronavelor comerciale ne este practic imposibil sa determinam ce substante chimice intra in cabina avionului si in ce cantitati.
Un pilot francez de la Compania aviatica EasyJet, care crede ca aerul care circula in avioane este toxic, a depus plangere in justitie pentru «atingeri involuntare la integritatea persoanei, punere in pericol a vietii altora si inselatorie in forma agravata», a informat avocatul sau. Pilotul in cauza, angajat al companiei britanice din 2002 si aflat in pauza de munca de un an si jumatate, afirma ca sufera de un «sindrom aerotoxic» provocat de aerul din avioane. «Aerul pe care il respiram in cabina trece prin motoare si in aceste motoare exista un ulei care contine multe elemente nocive, printre care se afla si organofosfori care se inrudesc cu pesticidele si provoaca aceleasi daune sistemului nervos central», a explicat d-na Marie-Odile Bertella-Geffroy, avocata pilotului. Aceasta solicita niste efectuarea unor prelevari de calitate pentru a se verifica aerul din avioanele companiei, precum si o expertiza medico-judiciara pentru clientul sau.
Sursa: Rador.ro