joi, martie 23, 2023

Tot ce s-a stiut despre cancer in ultimii 60 de ani a fost spulberat intr-o clipa! E incredibil!

Oamenii de stiinta au descoperit ca obisnuim sa privim dezvoltarea cancerului dintr-o perspectiva gresita. Un studiu a descoperit ca tumorile cerebrale folosesc grasimile ca sursa preferata de energie, ceea ce pune la indoiala ipoteza ca zaharul este principala lor sursa de energie.

In cazul in care este confirmata aceasta ipoteza, s-ar putea modifica fundamental tratarea cancerului pe viitor, pentru ca, oamenii de stiinta s-au concentrat pe diferite moduri de a omori celulele canceroase aprovizionate cu zahar.

”Timp de 60 de ani am crezut ca toate tumorile se bazeaza pe zaharuri ca sursa de energie, iar creierul se bazeaza tot  pe zaharuri pentru sursa lui de energie,  deci cu siguranta te-ai  gandit ca si tumorile cerebrale ar putea fi la fel”, a fost marturisirea cercetatorului principal Elizabeth Stoll, un neurolog de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Exista trei tipuri de tumori gliale – astrocitomul, oligodendrogliomul si glioblastomul – care pot fi foarte dificil de tratat. Glioblastoamele sunt cele mai frecvente si mai agresive forme, doar 30% dintre pacientii din SUA traiesc  mai mult de doi ani de la diagnosticare.

Gliomul este un tip de tumoare pe creier care creste de la celulele gliale – celule care alcatuiesc 90%  din totalul celulelor creierului si care sprijina neuronii si ajuta mentinerea barierei hematoencefalica.

Stoll si echipa sa au constatat ca atunci cand au inhibat capacitatea celulelor procesare a grasimilor drept sursa de energie pentru tumoare, rata lor de crestere a incetinit semnificativ, ceea ce echivaleaza cu o rata mai mare de supravietuire.

Echipa a lucrat cu tesutul uman tumoral, donat de pacientii cu gliom, supusi unei interventii chirurgicale si cu tesutul soarecilor folositi pe post de cobai, care au fost tratate cu un inhibator de oxidare a acidului gras, numit etomoxir.

„Am testat etomixir pe cobaiul nostru si am aratat ca dozele sistematice ale acestui medicament incetineste cresterea gliomului, prelungind perioada de supravietuire cu 17%”, a marturisit Stoll intr-un comunicat de presa.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>

Ultimele stiri

Stiri