Super-Luna din 14 noiembrie este cea mai „mare” Luna plina observata pe cer din 1948 si pana in prezent, conform site-ului SPACE.com care publica o lista de cinci lucruri inedite despre acest fenomen de Luna plina la perigeu.
Fenomenul de Super-Luna se produce atunci cand Luna plina este la perigeu (cel mai apropiat punct de Pamant al orbitei sale eliptice), rezultatul fiind o noapte cu o Luna mai mare si mai stralucitoare decat de obicei.
Citeste si: Cea mai mare Super Luna din ultimii 70 de ani va fi vizibila peste doua saptamani! Fenomenul se va repeta abia in 2034
1) Luna nu arata foarte diferit
Desi aceasta Super-Luna este cu 15% mai mare si cu pana la 30% mai stralucitoare decat o Luna plina obisnuita, aceste diferente pot fi mai greu remarcate de un ochi neformat. „Aceste diferente nu sunt suficient de mari pentru a fi remarcate daca nu esti un observator atent si experimentat al Lunii”, conform lui Alan MacRobert, editor al revistei Sky & Telescope, citat de SPACE.com.
Pentru a ilustra diferenta dintre Super-Luna si Luna plina obisnuita putem realiza un experiment la scara. Putem folosi un glob cu diametrul de 30 de centimetri drept planeta Pamant si o minge de tenis sau o portocala pentru Luna. intre cele doua obiecte trebuie lasata o distanta de 9 metri. Apoi, realizatorul experimentului se poate plasa langa „Pamant” pentru a vedea cat de mare este „Luna”. Pentru a aduce Luna in starea de Super-Luna, portocala trebuie apropiata pana la 8,5 metri de glob si se poate constata o mica diferenta de marime, similara celei vizibile pe cer in noaptea de 14 noiembrie, arata Agerpres.
Super-Luna poate parea mai mare de 15% daca o vedem chiar deasupra orizontului. Acest efect poarta denumirea de „iluzia Lunii” iar oamenii de stiinta il explica prin faptul ca un privitor poate compara astrul noptii cu cladiri care se ridica in planul de observatie. De asemenea, creierul uman are tendinta de a considera obiectele aflate la orizont drept mai mari decat obiectele de dimensiuni similare aflate sus, pe cer.
2) Mareea putin mai ridicata
Cei care traiesc in apropierea oceanului au observat o maree putin mai ridicata decat de obicei. Astfel de maree se produc la Luna plina sau Luna noua pentru ca in aceste perioade Pamantul, Luna si Soarele sunt aliniate intre ele, iar atractia gravitationala exercitata de Luna si de Soare actioneaza concertat asupra oceanului terestru.
Conform revistei Sky & Telescope mareea a fost, in medie, cu 5 centimetri mai ridicata din cauza Lunii aflate la perigeu.
3) Super-Luna din noiembrie este a doua din cele trei astfel de fenomene de la sfarsitul lui 2016
La sfarsitul acestui an pot fi observate trei fenomene de Super-Luna. Un astfel de eveniment a avut loc in luna octombrie, super-Luna din noaptea de 14 noiembrie este a doua, iar a treia super-Luna va avea loc la 14 decembrie. Fenomenul de super-Luna ii poate frustra pe astronomii amatori si nu numai care doresc sa observe alte obiecte cosmice mai indepartate, care din cauza cresterii stralucirii Selenei devin mai greu sau chiar imposibil de vazut.
„Super-Luna din 14 decembrie va fi remarcabila dintr-un motiv diferit,” anunta NASA. „Va ingreuna foarte mult observarea ploii de meteoriti Geminide. Stralucirea Lunii va reduce vizibilitatea meteoritilor de cinci pana la zece ori si astfel spectaculoasa ploaie Geminide va trece mai mult neobservata.
4) O stralucire de nivel istoric pentru super-Luna din noiembrie
Chiar pentru cei care au mai vazut astfel de fenomene de Luna plina la perigeu, super-Luna din noaptea de 14 noiembrie este cea mai stralucitoare din 1948 si pana in prezent, iar conform NASA urmatoarea super-Luna de o stralucire similara se va produce abia la 25 noiembrie 2034.
5) Faza de Luna plina se produce atunci cand Pamantul, Luna si Soarele sunt aliniate
Lunile pline se produc atunci cand Soarele, Pamantul si Luna sunt aliniate, Pamantul fiind la mijloc. Aceasta geometrie cosmica nu este insa perfecta, Pamantul nereusind sa blocheze razele solare sa ajunga la suprafata selenara. Din cand in cand se produce insa o astfel de aliniere perfecta iar rezultatul este o eclipsa totala de Luna.