marți, februarie 7, 2023

Topul femeilor care au schimbat lumea! Vezi povestea celor sase romance din clasament!

Ne mandrim deseori cu faptul ca romancele sunt printre cele mai frumoase femei din lume. E un adevar care nu poate fi contestat si e intr-adevar un motiv de mandrie nationala. Totusi, poate uitam uneori ca nu doar frumusetea caracterizeaza o femeie. si sunt femei care au reusit sa se impuna si chiar sa schimbe lumea, mai mult decat multi dintre barbati.

Intr-un top 60 al femeilor de pretutindeni care au schimbat lumea figureaza 6 romance (10% !).

 

Smaranda Braescu

Pe locul 2 in acest top o gasim pe Smaranda Braescu, prima femeie parasutist cu brevet din Romania, campioana europeana la parasutism (1931) si campioana mondiala (in 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA).

intre anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Bucuresti, sectia de Arta Decorativa si Ceramica, iar la 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parasuta, de la inaltimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 castiga titlul european la parasutism, in urma unui salt de la inaltimea de 6000 de metri, depasind si recordul american de 5384 metri. in urma acestui succes a fost decorata cu Ordinul Virtutea Aeronautica – clasa Crucea de Aur.

Proprietara a doua avioane, un biplan de tip Pevuez si un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea, in 1932 a stabilit primul record de traversare a Marii Mediterane in 6 ore si 10 minute, strabatand distanta de 1100 km, intre Roma si Tripoli. in acealasi an 1932, la 19 mai, devine campioana mondiala la parasutism, in urma unui salt realizat cu o parasuta de constructie romaneasca, de la inaltimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, acest record fiind depasit cu doar cativa metri, abia peste 20 de ani. Recordul sau a fost omologat de aeroclubul din Washington. Recordul precedent, detinut de un american, fusese de 7233 de metri.

A fost una din putinii instructori de parasutisti militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de parasutisti de la Baneasa.

in timpul razboiului a fost activa ca pilot in celebra „Escadrila Alba” de avioane sanitare, pe frontul de Rasarit. Semnatara, alaturi de alte 11 personalitati, a unui memoriu prin care se condamna falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, document inaintat Comisiei Aliate de Control, de fapt delegatului american, care l-a predat celui sovietic, a fost condamnata de comunisti la inchisoare in contumacie. Ascunsa de oameni de suflet, nu a mai fost gasita niciodata. O versiune acceptata in general este ca a decedat pe data de 2 februarie 1948, la Cluj.

Ana Aslan

In topul american, pe locul 7 o intalnim pe Ana Aslan, medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974, director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie (1958 – 1988).

A evidentiat importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta, aplicand-o pe scara larga in clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalitati internationale au urmat tratament cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (in colaborare cu farmacista Elena Polovrageanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala in 1980.

Printre numeroase premii si titluri acordate de universitati si institute de cercetare, in 1952 este recompensata cu Premiul international si medalia „Leon Bernard”, prestigioasa distinctie acordata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei si geriatriei.

Ultimele stiri

Stiri