joi, iunie 8, 2023

Topul celor mai bogate judete din Romania! Bucurestiul a pierdut mult teren

In urma crizei din ultimii ani, Bucurestiul a tot pierdut teren in afaceri, in favoarea provinciei. In prezent, business-ul din Capitala mai reprezinta doar o treime din totalul pe tara, fata de doua treimi, in 2008. Au profitat judetele cu o puternica industie auto si cele in care s-a dezvoltat sectorul IT. Datorita acestor industrii si concentrarii lor doar in anumite zone, Romania a devenit o tara a extremelor.

In urma cu 8 ani, companiile din Capitala rulau aici cei mai multi bani din toata tara. La fiecare 100 de lei care intrau in bussinesul romanesc, peste 60 ajungeau in Bucuresti. Acum, doar 30 de lei dintr-o suta mai intra in conturile firmelor din Bucuresti.

Cu toate acestea, Capitala se mentine in fruntea clasamentului national. Toate firmele de aici au avut incasari de aproape 460 de miliarde de lei in 2015. La distanta mare de urmatoarele regiuni: Ilfov, Timis, Cluj si Arges, care au cifre de afaceri de 10 ori mai mici. Sunt insa companii importante in aceste judete, care trag greu la motoarele economiei, fie ca vorbim de IT sau auto.

Afacerile companiilor din judetul Timis au crescut dupa criza cu 109%. Asta se vede si in somajul din judet. Unul dintre cele mai scazute din tara: de 1,3%.

„Cauzele principale sunt legate, in primul rand, de existenta unei forte de munca inalt calificata, in al doilea rand este generat de multitudinea investitiilor realizate in periooada 2008-2012”, afirma Ionica Imbrescu, profesor economie, conform Digi24.

Clujul este deja capitala IT a Romaniei. Sunt 15.000 de tineri care lucreaza in acest domeniu. Tocmai datorita lor cifra de afaceri a companiilor din Cluj a crescut din 2008 incoace cu 77%.

„Am inceput in 2003, in decembrie, de fapt in 2004. Cu 5 oameni. Acum am crescut in jur de 600 de oameni care lucreaza pentru piata americana si germana”, spune Calin Vaduva, CEO firma IT.

in cealalta jumatate a economiei, cea saraca, companiile abia reusesc sa aiba rulaje de cateva miliarde de lei intr-un an. Mehedinti se afla la coada incasarilor, urmat de Giurgiu, Covasna, Vaslui si Caras-Severin.

inchiderea fabricilor si lipsa investitorilor au dus judetul pe ultimul loc din tara. Cifra de afaceri a companiilor din Mehedinti ajunge la 2,7 miliarde de lei, in scadere cu 10%.

Moldosin a fost cel mai mare combinat de fibre sintetice din Moldova pana in 1989. Aici lucrau peste 6.000 de oameni. in 2003, combinatul a fost privatizat, iar 4 ani mai tarziu a intrat in lichidare judiciara, ajungand sa fie vandut bucata cu bucata.

Anul trecut, afacerile tuturor companiilor din Romania s-au ridicat la 1.222 de miliarde de lei, cu 12 la suta mai mult decat in 2008.

Ultimele stiri

Stiri