Toate femeile din Romania ar trebui sa cunoasca aceste lucruri despre menopauza!

5526

Menopauza apare datorita unor modificari hormonale. Bufeurile, cresterea in greutate si diminuarea apetitului sexual sunt toate simptome bine-cunoscute ale menopauzei. Dar, cercetarile confirma ceea ce femeile au suspectat de multa vreme: schimbarea poate afecta corpul si mintea in multe feluri.

Specialisti in endocrinologie si ginecologie, consultati de Doctorul zilei, spun ca inconvenientele din perioada menopauzei, desi nu tocmai putine, pot fi tinute relativ usor sub control. Iata verdictul si recomandarile expertilor despre miturile din jurul menopauzei.

1. Teama de osteoporoza si risc crescut de infarct

 „Unele paciente incearca sa intarzie aceasta etapa cu mult peste varsta normala de aparitie (49-51 de ani), prin tot felul de terapii hormonale. Se tem ca, odata cu scaderea secretiei de estrogen, intervine osteoporoza si pot sa faca mai usor un infarct. Toate acestea pot fi insa controlate cu ajutorul catorva investigatii minore”, face lumina doctorul Eugen Tanase, medic primar ginecolog la Spitalul Clinic CF2 din Capitala. Pentru a fi ocolite de osteoporoza, o afectiune care se manifesta prin reducerea lenta a masei osoase, ceea ce predispune bolnavul diverselor fracturi, spune medicul ginecolog, femeile ar trebui sa “umble” la alimentatie, dar si la programul de sport. Un sudiu realizat in 2009 de cercetatorii Universitatii Nord Carolina a scos la iveala ca fructele si legumele tin la distanta aceasta afectiune, si nu aportul de calciu, asa cum se credea.

2. „Moartea” vietii sexuale

Potrivit medicului roman, complet nefondate sunt si temerile privind scaderea calitatii vietii sexuale: “E posibil ca femeile sa aiba o viata sexuala perfect normala si la 60-65 de ani, mai ales ca pe piata exista o multime de tratamente locale pentru combaterea uscaciunii vaginale”.

3. Menopauza precoce este un semnal de alarma

Dincolo de rezultatele studiilor clinice, fiecare femeie are propriul ritm biologic, spune doctorul Eugen Tanase. “Exista si cazuri in care menopauza se instaleaza sub 45 de ani, fara nicio problema ascunsa. Daca inlaturam posibilitatea unor tumori la nivelul ovarelor sau a glandelor endocrine si stabilim ca e vorba de cauze genetice, este bine sa nu intervenim cu nimic”, conchide medicul.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>