luni, februarie 6, 2023

Toamna vine cu scumpiri! Vom plati mai mult cu peste 5% la gaze si energie electrica, de la 1 octombrie!

Gazele destinate consumatorilor casnici si energia electrica furnizata romanilor care au preferat sa ramana in regimul reglementat se vor scumpi cu 6%, respectiv 5% de la 1 octombrie.

Decizia este rezultatul recunoasterii costurilor raportate de furnizori de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care marti s-a reunit intr-o sedinta pe aceasta tema.

Informatia privind scumpirea gazelor cu 6% a fost oferita de vicepresedintele ANRE, Emil Calota, prezent la lucrarile Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor, care marti a reluat dezbaterile pe controversata OUG 64 de liberalizare a preturilor la producatorii de gaze. Doua rapoarte ale Comisiei conduse de reprezentantul PSD, Iulian Iancu, au fost deja retrimise la comisie de catre plen in vederea refacerii.

„Din punctul de vedere al evolutiei preturilor pe bursa, tranzactiile desfasurate de la 1 aprilie pana acum au avut o medie in jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care Romania il avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzactii si la 68 de lei, si la 69 de lei, iar, prin absurd, daca nu ar fi existat Ordonanta 64, ar fi trebuit sa respectam calendarul unde pretul reglementat pentru producatorii de gaze din Romania era la 78 de lei, pret care se duce mult peste ofertele de gaz proaspat din import”, a declarat Calota, citat de Profit.ro.

Oficialul ANRE a tinut sa precizeze ca pentru a fi prezent la sedinta comisiei a fost nevoit sa paraseasca sedinta Comitetului de reglementare ANRE, in care se discuta elementele aparute in piata de gaze naturale si impactul pe care costurile pe care operatorii de distributie si furnizare le-au raportat catre ANRE.

in opinia lui Calota, scepticismul presedintelui Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor privind evolutia preturilor este exagerat.

Viceresedintele ANRE sustine ca deja a fost reglementata piata pentru ziua urmatoare pe OPCOM, pentru a nu se mai tranzactiona gaze exclusiv pe bursa de marfuri. Desi a recunoscut ca exista doar doi mari producatori in Romania (OMV Petrom si Romgaz), concurenta va fi creata prin obligativitatea ca si ceilalti actori (brokeri si importatori) sa tranzactioneze volume de gaze pe aceleasi piete.

Presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor i-a prezentat oficialului ANRE o serie de observatii la OUG 64 pe care Autoritatea sa le aiba in vedere la elaborarea actelor normative secundare.

in ceea ce priveste pretul energiei electrice, potrivit unor surse oficiale citate de e-nergia.ro, in cazul consumatorilor casnici alimentati in sistem reglementat ar urma sa creasca, de la 1 octombrie, cu circa 3,4 bani per kWh, in medie, la nivel national. Pentru consumatorii din Bucuresti-Ilfov care nu au trecut pe piata concurentiala, acest lucru echivaleaza cu o majorare de circa 5,2%, in prezent pretul reglementat fiind de circa 58 de bani/kWh.

Sursa: profit.ro

Ultimele stiri

Stiri