joi, martie 30, 2023

Timisoara, primul oras liber de comunism din Romania!

Se implinesc 27 de ani de cand Timisoara a devenit primul oras liber de comunism din Romania. Membrii familiilor primilor timisoreni impuscati in 1989, ale caror trupuri au fost arse la crematoriul uman din Capitala, dupa care cenusa le-a fost aruncata intr-o gura de canal din Popesti-Leordeni, au plecat aseara spre Capitala, unde vor lua parte la o slujba de pomenire si vor depune coroane de flori la monumentele revolutiei.

Pe 20 decembrie 1989, dupa patru zile de la declansarea protestelor impotriva dictaturii, in care sute de oameni au fost ucisi si raniti de fortele de represiune, mii de muncitori, in frunte cu cei de la fabrica Elba, au intrat in greva si s-au revarsat dinspre platformele industriale spre centrul orasului.

In Piata Victoriei s-au adunat peste 100.000 de persoane, care au strigat „Libertate!” si „Jos Ceausescu!”. Armata a fraternizat cu manifestantii si s-a intors in cazarmi, cei arestati au fost eliberati, iar de la balconul Operei, Timisoara s-a declarat primul oras liber de comunism. Atunci s-a constituit Frontul Democratic Roman, prima formatiune politica democratica infiintata pe baza revendicarilor multimii.

A doua zi, revolutia urma sa se extinda si la Bucuresti. Ziua Victoriei va fi marcata astazi, la Timisoara, si printr-o sedinta festiva a membrilor Fundatiei Nationale a Revolutiei din Decembrie 1989.

RADOR

Ultimele stiri

Stiri