marți, februarie 7, 2023

The Times: Romania blocheaza negocierile pe Brexit! Iohannis: Romania nu a blocat si nu va bloca niciodata acest demers!

UPDATE. Presedintele Klaus Iohannis a respins, joi, informatiile aparute in presa britanica potrivit carora Romania, Germania si Franta ar cere blocarea negocierilor pentru Brexit.

intrebat de jurnalisti, la Craiova, daca Romania este printre tarile care doresc sa blocheze negocierie privind iesirea Marii Britanii din UE, pana la un acord pe tema drepturilor cetatenilor europeni, seful statului a afirmat ca „este o prostie”.

„Nu, este o prostie. Romania nu a blocat si nu va bloca niciodata acest demers. Nu, Romania nu blocheaza nicio negociere, dar toti cei 27, care vom ramane in UE dupa Brexit, am hotarat sa numim o echipa de negociatori, care este foarte performanta, si i-am dat un mandat, acela de a negocia. Sunt capitole care ne intereseaza si pe noi: capitolul pentru libertatea persoanelor – romanii de acolo sa nu ramana izolati. Urmeaza ca, in momentul in care negocierile ajung intr-o faza avansata, sa fim anuntati de negociatori ca merge bine si sa luam, in Consiliului European, decizia daca negocierile merg mai departe. Aceste chestiuni nu se negociaza de fiecare tara in parte, ci de echipa de negociatori desemnata”, a spus seful statului.

El a subliniat ca „Romania este partener constructiv in aceste negocieri.”

Romania a blocat negocierile pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Informatia a fost publicata de cotidianul The Times, care citeaza surse de la Bruxelles.

Potrivit jurnalistilor britanici, Romania, Franta si Germania au cerut stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, pana cand se va ajunge la un acord, privind drepturile cetatenilor straini care traiesc in Regatul Unit.

Marea Britanie vrea ca acestea sa fie sa fie garantate de instanțele britanice. Uniunea Europeana se opune insa, pe motiv ca, in timp, legislatia Regatului Unit se poate schimba. Cele trei state doresc, de asemenea, clarificarea chestiunii notei de plata a Brexitului.

Uniunea Europeana spune ca Marea Britanie are angajamente asumate de 60 de miliarde de euro, in timp ce Londra vorbeste de doar 20 de miliarde. Datele arata ca in Regatul Unit sunt peste 325.000 de romani.

Ultimele stiri

Stiri