La sfarsitul lui 1916, cand armata si autoritatile se retrageau vioi in Moldova, catre Moscova a plecat un prim tren, incarcat cu tezaurul Bancii Nationale.
Documentele BNR spun ca au fost trimise 93,4 tone de aur fin. Nu te grabi sa cauti pe Google cat costa o tona de aur pentru a-ti face idee cam cat ar avea Romania de recuperat: din 1 740 de lazi cu aur, doar trei contineau lingouri, iar celelalte erau incarcate cu monede. Valoarea unei monede nu este calculata in functie de greutatea ei in aur: cam intotdeauna o moneda face ceva mai mult si exista unele care, acum, s-ar vinde probabil cu sute de mii de euro bucata la o licitatie, scrie vice.
Daca tii cont si de asta, avem de-a face cu multe miliarde de euro pe care ar trebui ca Romania sa ii recupereze. Si daca vrei si o anecdota usor lacramoasa, Mugur Isarescu i-a povestit lui Voicu cum exista un seif in care e dosarul cu tezaurul, care se da din mana in mana, de la un guvernator BNR la altul, inca din 1922. Cu voce tremuranda si promisiunea succesorului ca va face tot ceea ce poate pentru a recupera aurul.
Marian Voicu atrage atentia ca tezaurul BNR reprezinta mai putin de a zecea parte din ceea ce s-a trimis – iar estimarea este destul de vaga pentru ca, pana in ziua de astazi, nu se stie exact ce a ajuns la rusi. in afara de BNR, nu prea are nimeni inventare precise.
„Sunt foarte putine sanse sa mai luam ceva pentru ca rusii considera ca e, mai degraba, vorba de o chestiune istorica decat de un litigiu si, ca sa-l citez pe Voicu, „daca tineti sa ne dezgropam trecutul, vor spune ei, s-ar putea sa constatam ca, de fapt, voi ne sunteti datori pentru bunurile lasate in Romania in timpul Primului Razboi Mondial, pentru distrugerile provocate de armata romana in Uniunea Sovietica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru neplata reparatiilor de razboi, pentru ocuparea Basarabiei etc. etc., ba chiar si pentru interventia armatei romane in Ungaria, in 1919, impotriva bolsevicilor unguri.”