luni, mai 29, 2023

Testele care arata nivelul invatamantului romanesc! Vezi pe ce loc s-au clasat elevii romani!

Romania a inregistrat un scor mediu de 435 de puncte pe scala generala de stiinte (domeniu principal in PISA 2015) si a ocupat pozitia 48 din 70 de tari, tara noastra facand parte din grupul de 11 state, intre care Columbia, Israel, Portugalia si Qatar, a caror performanta medie la stiinte s-a imbunatatit semnificativ intre 2006 si 2015, arata raportul international „Excellence and Equity in Education” (vol. I), publicat, marti, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), anunta Ministerul Educatiei.

Raportul international publicat marti de OECD, „Excellence and Equity in Education” (vol. I), include informatii referitoare la performantele sistemului educational romanesc in cadrul Programului OECD-PISA 2015 (Programul International OECD pentru Evaluarea Elevilor), arata reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice (MENCS).

Astfel, pe scala generala de stiinte (domeniu principal in PISA 2015), Romania a inregistrat un scor mediu de 435 puncte, ocupand pozitia 48 din 70 tari/economii cu baze de date validate. Din acest punct de vedere, Romania face parte din grupul de 11 tari (intre care Columbia, Israel, Portugalia si Qatar) a caror performanta medie la stiinte s-a imbunatatit semnificativ intre 2006 si 2015, potrivit MENCS.

Scorul mediu la stiinte al tarilor OECD este de 493 de puncte. Pe primele locuri se pozitioneaza Singapore (556 de puncte), Japonia (538 de puncte), Estonia (534 de puncte), Taipei-China (532 de puncte), Finlanda (531 de puncte) si Canada (528 de puncte).

Rezultatele Romaniei pot fi comparate cu cele obtinute de state/economii precum Emiratele Arabe Unite, Uruguay, Cipru, Moldova, Albania si Turcia, arata Ministerul Educatiei.

Pe scala generala de Citire/Lectura (domeniu secundar in PISA 2015), Romania a inregistrat scorul mediu de 434 puncte (in crestere fata de 2009 – 424 puncte), avand performante similare cu Uruguay, Bulgaria sau Trinidad-Tobago si superioare fata de Mexic si Thailanda.

Alaturi de Rusia si Macao (China), Romania a inregistrat o rata accelerata de crestere a performantelor de la o administrare la alta. imbunatatirea performantei medii s-a realizat prin cresterea ponderii elevilor cu performante de varf (nivelurile 5 si 6 pe scala PISA), fara inregistrarea, concomitenta, a reducerii ponderii elevilor cu performante scazute (nivelul 2 si sub nivelul 2 pe scala PISA), potrivit MENCS.

Pe scala generala de Matematica, de asemenea domeniu secundar in PISA 2015, Romania a inregistrat scorul mediu de 444 puncte (445 puncte in 2012, cand Matematica a fost domeniu principal), avand performante similare unor tari precum Grecia, Bulgaria, Cipru sau Argentina si peste Turcia, comparativ cu administrarea din 2012.

Pe scala performantelor PISA 2015, la stiinte au fost definite sapte niveluri de proficienta. Nivelul 2 este considerat nivelul de baza necesar a fi atins de catre un tanar de 15 ani pana la finalizarea invatamantului obligatoriu, pentru a putea functiona eficient in societatea cunoasterii.

La PISA 2015, 35 la suta dintre elevii romani se situeaza la nivelul 2. Sub nivelul 2, adica la nivelurile 1a, 1b si sub nivelul 1b se situeaza 38,6 la suta dintre elevi. Cumulat, la nivelurile superioare – 3, 4 si 5 – se plaseaza 27,5 la suta dintre elevii romani.

Pentru perioada 2006-2012 se remarca o tendinta de usoara scadere a ponderiii elevilor cu performante sub nivelul 2: 2006 – 46,9 la suta, 2009 – 44,4 la suta si 2012 – 37,3 la suta.

Pentru aceeasi perioada, cota elevilor cu performante de varf, adica la nivelul 5 sau peste acest nivel a fluctuat astfel: 2006 – 0,5 la suta, 2009 – 0,4 la suta, 2012 – 0,9 la suta si 2015 – 0,7 la suta.

La PISA 2015 domeniul principal l-a reprezentat, potrivit MENCS, alfabetizarea stiintifica sau „cultura stiintifica” a elevilor de 15 ani, definita in cadrul de referinta ca „abilitatea de a se angaja in probleme legate de stiinte si de a opera cu idei stiintifice, ca un cetatean reflexiv. O persoana alfabetizata stiintific doreste sa se angajeze intr-un discurs rational despre stiinta si tehnologie, ceea ce necesita competentele de a explica stiintific fenomenele, de a proiecta si a evalua investigatii stiintifice si de a interpreta in mod stiintific date si dovezi”.

in PISA nu se intentioneaza doar evaluarea a ceea ce stiu elevii in domeniul stiintelor, dar si ceea ce pot face cu ceea ce stiu, precum si modul in care acestia pot aplica in mod creativ cunostintele stiintifice in situatii reale de viata. La PISA 2015 atitudinile elevilor, convingerile si valorile acestora au fost examinate prin raspunsuri la intrebarile din chestionarul elevilor, nu prin performantele la itemii testelor sustinute, mai arata reprezentantii Ministerului Educatiei, arata News.ro.

in Romania, Programul OECD-PISA 2015 s-a desfasurat prin intermediul Centrului National de Examinare si Evaluare (CNEE). Testarea propriu-zisa a avut loc in data de 22 aprilie 2015, fiind validate testele sustinute de 4.876 elevi de 15 ani din 182 de scoli esantionate de consortiul OECD.

Au fost administrate 30 de tipuri de brosuri de test continand combinatii de sarcini de lucru/itemi din cele trei domenii. Elevii au completat si un chestionar de mediu socio-educational, cu durata de raspuns de 35-45 de minute. Directorii unitatilor de invatamant participante au completat un chestionar de investigare a caracteristicilor etosului scolii din perspectiva mediului scolar, a ofertei educationale si a oportunitatilor de invatare, precizeaza MENCS.

Ultimele stiri

Stiri