luni, mai 29, 2023

Te mananca ochii? Aceasta mancarime poate prevesti o problema serioasa!

 

Aproape toata lumea experimenteaza mancarimi la nivelul ochilor din cand in cand. Exista mai multe cauze ale acestei probleme aparent banale, dar una dintre principalle este alergia. Cu toate acestea, in unele cazuri ar putea prevesti o problema oftalmologica serioasa.

Cand ochii devin iritati si mancarimile in zona lor nu-ti mai dau pace, este posibil ca aceste neplaceri sa indice afectiuni oculare grave pentru care este important sa te prezinti la medicul de familie, apoi la un medic alergolog sau oftalmolog.

Sindrom de ochi uscat

Numit si sindromul sica, sindromul de ochi uscat este o afectiune cronica aparuta ca urmare a unei lubrifieri insuficiente a ochiului. Boala se manifesta prin senzatie de arsura a ochiului, mancarimi, intepaturi, vedere incetosata. Lacrimile artificiale sau picaturile pentru ochi cu efect de reducere a rosetii sunt utile, dar controlul medical de specialitate este necesar.

Conjunctivita papilara

Senzatia de mancarime si uscarea ochilor sunt cauzate uneori si de purtarea lentilelor de contact pe o perioada lunga de timp. Unele persoane pot dezvolta conjunctivita alergica de la lentilele de contact, numita conjunctivita papilara.

Este anuntata de inrosirea ochilor, mancarimile severe, sensiblitatea ochilor, ca urmare a formarii unor papile pe interiorul pleoapelor. Igiena precara a lentilelor de contact, dar si boli ca astmul sau eczema sunt factori de risc care pot duce la conjunctivita cauzata de lentilele de contact.

Alergie

Printre simptomele alergiilor, cum ar fi conjunctivita alergica, se numara si mancarimile ochilor. Conjunctivita alergica este o reactie alergica minora la un alergen.

Pot declansa o alergie parul de animale, de pisica sau de caine, un anumit aliment sau o planta. Daca simti mancarimi in zona ochilor aproape in fiecare zi, sunt sanse mari sa suferi de alergie sezoniera.

Pentru calmarea raspunsului alergic poti folosi un antihistaminic sub forma de picaturi.

Blefarita

Inflamatia pleoapelor, denumita blefarita este una dintre cauzele comune ale mancarimilor ochilor. Pleoapele sunt iritate, se inrosesc, se umfla si pielea devine uscata, uneori prezinta cruste.

In lipsa unui tratament, boala se poate agrava, ajungandu-se la vedere incetosata, inflamatie a tesutului, in special a corneei, si chiar la caderea genelor.

Suprasolicitare digitala a ochilor

Una dintre cele mai frecvente afectiuni ale celor care au munca de birou este suprasolicitarea digitala a ochilor. Prea mult timp petrecut in fata monitorului sau a telefonului reprezinta un stres pentru ochi.

Mancarimile sunt printre primele semne ale suprasolicitarii, urmate de oboseala, dureri de cap, dificultati de concentrare. Ideal ar fi ca, la fiecare 20 de minute, sa privesti in alta directie decat catre ecran timp de 20 de secunde.

Sursa: clicksanatate.ro

Ultimele stiri

Stiri