Tuturor ne place sa aratam bine, dar atunci cand pretul pentru frumusetea noastra este atat de mare, ar trebui sa ne gandim de doua ori la compromisurile pe care suntem dispusi sa le facem. Noi studii demonstreaza periculozitatea pe care o reprezinta bronzatul la solar.
Un studiu recent dat publicitatii de Jama Dermatology si citat de metronews.fr, isi propune sa traga un serios semnal de alarma: numarul cancerelor de piele va creste in urmatorii ani din cauza sporirii numarului persoanelor care se bronzeaza artifial.
Bronzul artificial a devenit o moda, dar studiul dat publicitatii de Jama Dermatology reaminteste pericolul acestuia pentru piele. Peste cativa ani, aceste cabine unde se obtine bronzul artificial vor deveni mai nefaste decat tabagismul, in ceea ce priveste numarul de cancere care le sunt atribuite, scrie metronews.fr.
Pentru a trage aceasta concluzie, cercetatorii au analizat 88 de studii internationale date publicitatii intre 1992 si 2012 in 16 tari diferite. In total, au recenzat 10.000 de noi cazuri de melanom si alte 450.000 de alte tipuri de cancere ale pielii (carcinom, sarcom) care sunt direct imputabile anual folosirii solarului.
Studiul lor a permis si evaluarea popularitatii acestor saloane de bronzare artificiala: 20-30% din populatia Europei, Statelor Unite si Australiei s-a dus la solar macar o data in viata.
In concluzie, autorii lanseaza un adevarat semnal de alarma si cer masuri de preventie mai drastice. “Chiar daca mortalitatea asociata cancerului pulmonar este superioara celei provocate de cancerul de piele, bronzul artificial este din ce in ce mai popular. Si, in timp ce rata tabagismului este in scadere in tarile occidentale, este posibil ca numarul de cancere ale pielii induse de solar sa ajunga sa depaseasca numarul de cancere pulmonare in urmatorii ani”, sustin cercetatorii.
Dupa tutun si alcool, expunerea la soare este cunoscuta drept unul dintre factorii de risc major pentru cancere, in special cel de piele. “Este posibil ca expunerea suplimentara la ultravioletele artificiale sa amplifice consecintele nefaste binecunoscute ale expunerii excesive la ultravioletele solare”, se arata si intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
In Franta, autoritatile deja iau masuri. In mai 2012, ministrul Sanatatii a anuntat publicarea unui decret vizand inasprirea reglementarilor privind saloanele de bronzare artificiala. El prevede obligarea acestor centre la afisarea unor atentionari pentru clienti pe aparatura folosita pentru bronzare, care sa contina precizari legate de riscurile sanitare. Unele centre s-ar putea sa fie constranse sa ofere gratuit ochelari de protectie. Totodata, vanzarea online de aparate de bronzare artificiala pentru publicul larg ar putea fi considerabil restrictionata.
Sursa: jurnalul.ro