joi, iunie 8, 2023

Tacerea este hrana creierului tau – Dupa ce afli ce efecte are asupra mentalului o sa o apreciezi mai mult!

„Cand pierzi contactul cu linistea interioara, pierzi contactul cu tine insuti.
Cand pierzi contactul cu tine, te pierzi in lume.” – Eckhart Tolle

S-a dovedit stiintific ca tacerea este extrem de importanta pentru creier. Mult mai importanta decat se credea pana acum.

In 2011, Finlanda a avut o campanie de marketing pentu atragerea turistilor axata pe cuvantul „LINISTE/TACERE”. Oamenii erau indemnati sa viziteze aceasta tara si sa experimenteze frumusetea tacerii. Sloganul folosit era: „LINISTE, va rog”. Pe online, s-a folosit fraza: # No talking, but action (Fara vorbe, doar actiune).

Eva Kiviranta manager social media pentru VisitFinland.com a declarat: „Am decis ca in loc sa spune ca este singuratate si cu adevarat liniste si ca nimeni nu spune nimic aici, sa imbratisam tacerea si sa promovam”.

Este posibil ca finlandezii sa fi dat lovitura. Pentru ca tacerea poate deveni din e in ce mai atractiva. Pe masura ce lumea din jur este tot mai galagioasa si mai aglomerata s-ar putea sa-ti doresti sa gasesti locuri locuri linistite, unde tacerea este produsul principal. Mai ales, ca studiile au aratat ca tacerea/linistea sunt mai importante decat crezi pentru creierul tau.

Regenerarea celulelor creierului poate fi o chestiune de liniste

In timpul un studiu realizat pe cobai si publicat in jurnalul Brain, Structure and Function (Structura si functiile creierului) s-au folosit diverse tipuri de zgomote si liniste si s-au monitorizat efectele pe care sunetul si tacerea le au asupra creierelor cobailor. Tacerea trebuia folosite pe post de control insa oamenii de stiinta au descoperit ceva incredibil. Astfel, ai au observat ca atunci cand in creierele soarecilor, mai exact in hipocampus, se dezvoltau noi celule atunci cand animalele erau expuse la liniste, timp de doua ore pe zi. Hipocampusul este regiunea creierului asociata cu memoria, emotiile si invatarea.

Dezvoltarea de noi celule in creier nu inseamna, automat, beneficii tangibile pentru sanatate. Insa, cercetatorul Imke Kirste spune ca aceste celule par a deveni neuroni perfect functionali.

„Am vazut ca linistea ajuta la generarea de noi celule care se transforma in neuroni ce se integreaza in sistem”.

Asta inseamna ca linistea poate, la propriu, determina aparitia de noi celule in creier.

In timpul linistii creierul este activ si internalizeaza si evalueaza informatiile

Un studiu realizat in 2001, a demonstrat ca si atunci cand se „odihneste” creierul este activ, internalizand si evaluand informatiile.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>

Ultimele stiri

Stiri