Multe dintre simptomele individuale ale ADHD sunt normale pentru copii. Evaluarea copilului in baza a mai multe criterii este necesara pentru a putea face un diagnostic de ADHD. Aceasta tulburare nu este limitata la copiii, simptomele manifestandu-se si in cazul adultilor. Multi adulti nu realizeaza ca sufera de aceasta problema, dar problemele la locul de munca sau in relatiile cu ceilalti reflecta aceasta problema.
Ce este ADHD. Ai probleme cand trebuie sa-ti amintesti ceva, sa urmezi indicatiile cuiva sau sa-ti indeplinesti sarcinile de serviciu? Copilul tau nu are astampar, nu se poate concentra la lectii sau se manifesta adesea agresiv si trebuie sa dai mereu explicatii la scoala? De vina poate fi tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie cunoscuta sub denumirea de ADHD.
Cum se manifesta ADHD la copii
Simptome: Aceasta afectiune comportamentala denumita „tehnic” ADHD (in engleza, Attention Deficit Hyperactive Disorder) debuteaza in copilarie si poate continua in perioada adolescentei sau la varsta adulta, daca nu este tratata corect. Conform studiilor medicale, boala afecteaza in medie 5% dintre copii si se manifesta prin: deficit de atentie (lipsa de concentrare, neglijenta, agitatie, amanarea sarcinilor, nerespectarea indicatiilor, fuga de efort intelectual), hiperactivitate si impulsivitate (neastampar, vorbire excesiva, agitatie fizica in timpul orelor sau al mesei, impolitete, nerabdare).
Tratament: „Copilul care sufera de aceasta tulburare ajunge sa fie considerat adesea oaia neagra a clasei, din cauza comportamentului pe care il are in timpul orelor fata de profesori si in pauze, fata de colegi. Problema poate fi rezolvata de medici si fara medicatie, cu ajutorul parintilor si al profesorilor. E foarte important ca cei mici sa fie laudati pentru lucrurile bune pe care le fac, sa fie ascultati atunci cand vor sa spuna ceva sau sa li se dea sarcini cu glas domol, pentru ca asa vor fi motivati si vor reusi sa iasa din starea de agitatie permanenta si sa scape de problemele de adaptare si de integrare in colectivitate”, va sfatuieste dr. Laurentiu Luca.
Ce efecte are asupra adultilor
Simptome: La varsta adulta dintre simptomele ADHD dispare agitatia permanenta din copilarie, dar cei afectati uita foarte repede, nu se pot concentra asupra lucrurilor pe care le au de facut, nu se pot organiza si nici nu-si pot indeplini sarcinile la termenele stabilite. Mai mult, in unele cazuri, adultii afectati evita compania celor din jur sau, din contra, nu suporta singuratatea. „Adesea, adultii sufera de anxietate, se subevalueaza, se enerveaza exagerat, sunt apatici sau trec brusc de la o stare la alta. Netratata, aceasta tulburare cronica poate avea consecinte grave asupra vietii celui afectat, care merg de la frustrari, pana la insuccese profesionale, depresie si dependenta de alcool, medicamente ori droguri”, a subliniat dr Luca.
Tratament: In functie de simptome, adultii pot fi tratati cu substante din clasa amfetaminelor si metilfenidatului, in paralel cu acordarea de consiliere psihologica. In circa 60% din cazuri tratamentul amelioreaza efectele tulburarii.
Tot in cadrul tratamentului, unii medici le recomanda celor care sufera de ADHD vitamine si minerale sub forma de capsule, dar si un regim alimentar pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare, care sa contina: carne, lactate, oua sau nuci, legume, citrice, peste, masline, ulei de rapita si cantitati reduse de dulciuri, paine, orez, cartofi ori miere.
Somnul e foarte important in ADHD
Odihna este un factor important in tratarea tulburarii, de aceea este obligatoriu ca cei afectati sa doarma cel putin sapte ore pe noapte. Nici miscarea nu trebuie neglijata, insa. Medicii sustin ca 20 de minute de plimbare in fiecare zi pot ameliora anxietatea si furia.
Cauzele ADHD sunt inca incerte
In ciuda faptului ca e o tulburare destul de frecventa, cauzele ADHD nu sunt cunoscute cu certitudine. Conform unor teorii, de vina pentru aparitia sindromului poate fi consumul de tutun, alcool si droguri in timpul sarcinii, care determina intarzierea dezvoltarii creierului si, mai nou, deficitul de dopamina in centrii responsabili de procesarea stimulilor motivationali. De asemenea, se spune ca riscul ca un copil sa aiba ADHD e mai mare in cazul in care unul dintre parinti prezinta aceasta tulburare.
Sursa: libertatea.ro