Studiul care rescrie istoria! ADN-ul romanilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor!

1087

Studiul realizat de un grup de cercetatori romani si publicat saptamana aceasta intr-o revista stiintifica internationala releva faptul ca din punctul de vedere al ADN-ului, „Transilvania este mai apropiata de populatiile din Europa Centrala decat de populatia din celelalte provincii romanesti, care este mai apropiata de Balcani”.

„Aflata la o rascruce de drumuri importanta intre Asia si Europa, Romania a cunoscut episoade de migratie si invazie continua. Rutele precise ar fi putut sa fie modelate de topologia teritoriului si au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial (mtDNA), in provinciile istorice romanesti”, se arata intr-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai multi cercetatori romani in revista BMC Genetics. Cercetarorii au studiat ADN-ul a 714 romani din toate provinciile istorice, tara Romaneasca, Dobrogea, Moldova si Transilvania. Studiul a relevat „o distributie omogena a majoritatii haplogrupurilor intre provinciile romanesti si o asociere clara cu populatiile europene.” Un haplogrup este format din haplotipuri similare, un haplotip fiind un grup de gene dintr-un organism care sunt mostenite impreuna de la un singur parinte. De asemenea, cercetatorii au gasit „similitudini genetice ale populatiilor din Muntenia, Moldova si Dobrogea cu ale populatiilor din Balcani, in timp ce populatia Transilvaniei a fost strans legata de grupurile din Europa Centrala”. Cercetatorii sustin ca aceste descoperiri „ar putea fi explicate prin topologia teritoriului romanesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important in modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate in toate provinciile istorice romanesti, indicand fluxul de gene de-a lungul rutelor de migratie prin Asia de Est si Europa”.

Cercetatorii au observat o distributie uniforma a majoritatii haplogrupurilor in populatia romaneasca. in acelasi timp, populatiile din tara Romaneasca, Moldova si Dobrogea au avut tendinta sa se grupeze impreuna in cadrul populatiei slave, in timp ce populatiile din Transilvania au fost mai strans legate la populatiile din Europa Centrala. Mai mult, pe baza scalarii multidimensionale a 41 de populatii vecine s-a descoperit ca „Transilvania este mai apropiata de populatiile din Europa Centrala, decat de populatia din celelalte provincii romanesti, care este mai apropiata de populatiile din Balcani”. Din graficul care pune populatia provinciilor romanesti alaturi de 19 populatii vecine, rezulta ca transilvanenii sunt mai apropiati de austrieci, germani si cehi, in timp ce romanii din celelalte provincii sunt mai apropiati de ucraineni, polonezi si rusi, arata adevarul.