In cazul in care stomacul iti face probleme, medicamentele nu ar trebui sa fie prima solutie la care sa apelezi. Cauta undeva mai la indemana si o solutie mult mai sanatoasa: curmalele. Citeste in continuare pentru a afla ce efecte au acestea asupra organismului tau.
Curmalul este un palmier, cunoscut si apreciat inca din antichitate, fiind privit de catre vechii egipteni ca un simbol al fertilitatii si fiind cultivat in principal pentru fructele sale cu un bogat continut de zahar, fier si potasiu.
Curmalele contin un procent ridicat de zaharuri, fibre naturale si antioxidanti. Aceste fructe sunt o sursa importanta de minerale (fier, potasiu, magneziu, calciu, mangan, cupru, zinc, fosfor, sulf, seleniu si fluor) si vitamine (vitamina A, complexul B, vitamina K). Curmalele sunt mai bogate in aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele.
Curmala este unul dintre cele mai bune energizante naturale. Se recomanda consumul de curmale in perioadele de efort fizic si intelectual, dar si pe timpul iernii pentru intarirea sistemului imunitar, recomandate fiind persoanelor anemice, celor epuizate sau in convalescenta, copiilor in crestere.
Curmalele imbunatatesc digestia. Fiind un laxativ natural, trateaza diverse tulburari intestinale si ajuta la mentinerea unei flore intestinale normale. Gama larga de aminoacizi prezenti in aceste fructe neutralizeaza hiperaciditatea sucului gastric, prevenind astfel arsurile. Consumul regulat de curmale ajuta la mentinerea unui control asupra ritmului de crestere a organismelor patologice si, prin urmare, la mentinerea florei intestinale normale.
Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a mentine un sistem nervos sanatos, datorita continutului bogat de potasiu, potrivit Agerpres.
Magneziul continut de curmale tonifica muschii si intarzie imbatranirea, evitand acumularea deseurilor alimentare. Curmalele exercita o actiune benefica si asupra prostatei si rinichilor.
Cercetarile sustin ca un aport ridicat de potasiu poate sa reduca riscul de accident vascular cerebral cu 40%. Fructele ajuta la cresterea in greutate, in afectiunile cardiovasculare si ale cancerului. Curmalele ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii.
Deoarece curmalele contin fluor, acestea pot ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare. O importanta deosebita are continutul de seleniu, care scade riscul imbolnavirilor de cancer si al afectiunilor cardiace, intarind sistemul imunitar. Studiile au descoperit efecte benefice ale curmalelor in controlul cancerului abdominal, functionand la fel de bine ca medicamentele specifice acestei afectiuni.
Sursa: realitatea.net