sâmbătă, iunie 10, 2023

Stiai ce efecte au kilogramele in plus asupra coloanei tale vertebrale?

In multe dintre cazuri, oamenii cu kilograme in plus si care sufera de dureri de spate nu realizeaza ca excesul de greutate contribuie din plin la durerea de spate pe care o simt.

Sunt cunoscute efectele obezitatii sau a surplusului de kilograme asupra inimii, plamanilor sau vaselor de sange, insa putini stiu ca un numar considerabil de kilograme in plus poate afecta si sistemul locomotor, felul in care ne miscam si, mai grav, chiar coloana vertebrala.

Sistemul locomotor, format din parghii musculare si articulatii este primul afectat de grasimea in exces, indiferent de varsta. ”Cel putin jumatate din populatie are probleme cu coloana vertebrala si circa 50% sunt cauzate de faptul ca articulatiile acesteia si ale membrelor inferioare suporta in permanenta greutatea portiunii din corp situata deasupra lor si forta muschilor. Ca sa fie si mai clar, o persoana supraponderala este ca un om normal care duce permanent in spate un sac de 15, 25 sau 50 de kg, in functie de surplusul fiecaruia”, explica dr. Ion Manea, specialist in medicina de familie.

In aceste conditii, uzura accentuata a discurilor intervertebrale si, in cazurile mai grave, distrugerea acestora pot provoca dureri greu de suportat. ”Persoanele afectate ajung sa aiba dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar in zona lombara sau cervicala, care se extind de multe ori catre brate si picioare. Probleme mari sunt insa si in zona cervicala, iar acestea dau alte simptome adiacente”, a mai spus specialistul.

Potrivit medicului, durerile de cap, ametelile, dificultatile in efectuarea unor miscari ale capului, devin foarte frecvente.

Suprasolicitarea coloanei mai poate aduce agravarea unor artroze, exagerarea curburii coloanei vertebrale in regiunea lombara, aparitia sau agravarea spondilozei, aparitia ori accentuarea artrozelor soldului (coxartroza) sau ale genunchiului (gonartroza), durerile si limitarea activitatii ori a mobilitatii.

Cand apar durerile intepatoare pacientii trebuie sa se adreseze de urgenta medicului. ”Pe langa limitarea in miscari pot aparea caderi de natura nervoasa (paralizii si tulburari senzoriale), atunci cand sunt lezate discurile intervertebrale. La ora actuala exista suficiente proceduri netraumatizante cu ajutorul carora problemele pot fi rezolvate fara interventii chirurgicale”, spune dr. Manea.

Alte surse care ne imbolnavesc coloana vertebrala

– Aceeasi pozitie mentinuta mai mult timp (statul in picioare sau statul pe scaun);

– Adoptarea unei pozitii gresite atunci cand ridicam sau ducem greutati;

– Prea mult timp petrecut in masina si prea putina miscare;

– Perioadele lungi petrecute in spatii umede, reci sau in care este curent.

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri

Stiri